Mulţi şomeri, puţine joburi. Bursa Generală a Locurilor de Muncă nu a atras nici joburi multe dar nici candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La bursă au venit puţin peste 1000 de tineri. foto: Diana Deleanu
La bursă au venit puţin peste 1000 de tineri. foto: Diana Deleanu

Într-un oraş cu aproximativ 20.000 de şomeri, puţin peste 1000 au venit să-şi caute un job la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Nici oferta agenţilor economici nu a fost prea generoasă. 89 de angajaţi au scos la concurs puţin peste 900 de locuri de muncă. Majoritatea s-au adresat celor cu studii medii.

Agitaţie şi aglomeraţie în holul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Mii de tineri s-au înghesuit să afle ce locuri de muncă sunt puse la bătaie în cadrul tradiţionale Burse Generale a locurilor de Muncă.

Majoritatea au venit pentru a inspecta piaţa muncii şi mai puţin cu speranţa că vor şi fi angajaţi. „Nu cred că o sa reuşesc să îmi găsesc un job. Am venit să văd care este oferta. Să mă orientez”, ne-a declarat un tânăr absolvent de facultate. „Eu tocmai am terminat Facultatea de Drept dar nu găsesc nimic pe domeniul meu. Mă aşteptam oricum. Măcar să-mi fac o idee, să ştiu ce se mai găseşte”, ne-a mărturisit o tânără.

Putin peste 900 locuri de muncă au fost scoase la concurs de 89 de agenţi economici. Locurile de muncă puse la bătaie erau foarte diverse, de la inginer, economic, IT-it şi până la mecanic, electrician şi dulgher. Cele mai multe joburi sunt pentru persoanele cu studii medii.

„În cazul celor cu studii medii sunt în ofertă peste 600 de locuri de muncă. Cu totul diferită este situaţia în cazul studiilor superioare, acolo unde sunt aproximativ 126 de locuri de muncă”, ne-a declarat Nicoleta Harţegan, director adjunct AJOFM Galaţi.

Rata şomajului din judeţul Galaţi a crescut îngrijorător în ultima perioadă. La sfârşitul lunii august a fost înregistrată o rată a şomajului de 9,58 de la sută, în timp ce la sfârşitul lunii iulie procentajul era de 9,48 la sută. Asta înseamnă că numărul şomerilor a crescut cu peste 200 de persoane într-o singură lună, îndreptându-se rapid spre 20.000.

Cei mai mulţi şomeri provin din mediul rural, 15.362 de persoane, în timp ce în mediul urban sunt înregistrate 4.278 de persoane fără loc de muncă. Cea mai mare pondere în stabilirea ratei şomajului o au persoanele cu studii inferioare, 79,1 la sută, urmate de şomerii cu studii liceale/postliceale, 18,09 la sută, şi de persoanele cu studii superioare, care reprezintă 2,81 la sută din total.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite