Miraculoasa scrumbie de Dunăre. Medicii, despre efectele asupra sănătății: ajută inima, creierul și ne ferește de depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată ca fiind unul dintre cei mai sănătoși pești din lume, scrumbia de Dunăre este bogată în acizi grași Omega3, calciu, vitamina D și seleniu. De asemenea are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ajută inima, creierul și ne ferește de depresie.

Scrumbie la grătar FOTO: C.Mazilu
Scrumbie la grătar FOTO: C.Mazilu

Scrumbia este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagra în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migratiei pe Dunăre. În general, perioada de pescuit la scrumbia de Dunăre este în lunile aprilie și mai, cu excepția perioadelor de prohibiție.

Nutriționiștii recomandă scrumbia, deoarece este un pește cu multiple beneficii pentru organism.

„După ce a trăit toată viața în Marea Neagră, se apropie de gura de vărsare a Dunării și se îndoapă bine cu mâncare, ca să-și facă depozite de grăsime- vorbim despre Omega 3, bineînțeles. Apoi pornește înot în sus pe Dunăre. (…)Raportată la greutatea ei, cantitatea de Omega 3 din scrumbie o depășește pe cea din somon. Și dacă adaugi la asta faptul că scrumbia este un pește sălbatic și sezonier (vine în Dunăre doar primăvara), obții rețeta perfectă pentru un aliment de înaltă calitate”, susține dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit Dunăre.ro, scrumbia este un peşte indicat în dieta celor care vor să scadă în greutate, datorită conţinutului redus de colesterol.  Calciul şi vitamina D din scrumbie ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi menţine sănătatea oaselor.

„Este bogată în acizi graşi Omega 3, grăsimi nesaturate care au puternice efecte antioxidante şi previn apariţia inflamaţiilor în organism. Consumul de scrumbie reglează nivelul de colesterol şi previne bolile de inimă sau alte afecţiuni cardiovasculare, precum infarctul, ateroscleroza sau accidentul vascular cerebral. De asemenea, poate reduce riscul de tromboză, osteoartrită şi afecţiuni tiroidiene”, scrie Dunăre.ro.

Scrumbia de Dunăre  FOTO: C. Mazilu
Scrumbia de Dunăre FOTO: C. Mazilu

Foarte important, spun specialiștii, consumul de scrumbie este recomandat datorită acizilor graşi conţinuţi, ajută la prevenirea depresiei, a asteniei de primăvară şi a depresiei.

Acizii grași Omega 3 au efect benefic asupra creierului, prevenind sau încetinind declinul cognitiv şi afecţiunile asociate cu îmbătrânirea, precum boala Alzheimer. Scrumbia este recomandată şi celor care se confruntă cu tulburări de tranzit intestinal.

În piețele din Galați un kilogram de scrumbie se vinde cu 43 de lei kilogramul, însă este de așteptat ca prețul să crească zilele următoare, în apropierea Floriilor. 

Festivalul Scrumbiei, la Galați 

Pentru a sărbători așa cum se vine Scrumbia de Dunăre, gălățenii i-au dedicat un festival. Eveniment cu tradiție, Festivalul Scrumbiei ajunge anul acesta la a 20-a ediție și are loc pe Faleza Dunării.

Anul acesta, atracția Festivalului Scrumbiei vor fi concursul de „borş pescăresc” și, evident, spectacol culinar oferit de chef Cătălin Scărlătescu. Cunoscut pentru prezența sa în show-uri culinare precum „Masterchef”, „Chefi la cuțite” Cătălin Scărlătescu este unul dintre bucătarii de top din România.

Scrumbia, vedeta festivalului FOTO: Primăria Galați
Scrumbia, vedeta festivalului FOTO: Primăria Galați

„În perioada 26-28 aprilie 2024, vor fi concursuri, concerte și standuri cu produse alimentare, iar chef Cătălin Scărlătescu va oferi un spectacol culinar specific sărbătorii”, a anunțat Primăria Galați.

„Festivalul Scrumbiei Dunărene” începe vineri, 26 aprilie. Pe faleză vor fi amenajate standuri cu pește, produse pescărești, preparate din pește proaspăt, produse alimentare, produse tradiționale etc.

Sâmbătă, 27 aprilie, va fi organizat un concurs gastronomic (specific pescăresc), se vor prepara diferite specialități din pește care vor fi jurizate și premiate, apoi oferite gălățenilor pentru degustare. Atmosfera și voia bună vor fi întreținute de trupa Mandinga.

Duminică, 28 aprilie, gălățenii vor participa la un concurs de borș pescăresc.  Juriul va degusta (juriza) și va acorda premiile pentru câștigători și diplome pentru toți participanții.

Vedeta festivalului este Chef Cătălin Scărlătescu, care are pregătit un show culinar cu scrumbie. La ora 17:30, cei care ajung pe faleză vor participa la un show organizat de grupul Mahala Rai Banda.

Pentru serviciile de organizare a evenimentului, Primăria Galați va plăti suma de 260.000 de lei (fără TVA) firmei PAF Media SRL, controlată de fiul lui Florin Pâslaru, fost deputat PSD.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite