Minorităţile etnice sunt pe cale de dispariţie la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbătrânirea populaţiei şi căsătoriile mixte fac ca numărul reprezentanţilor altor etnii din judeţul Galaţi să fie în cădere liberă. Minorităţile naţionale aşteaptă cu nerăbdare recensământul ca să aibă ocazia să-şi declare pe faţă etnia.

La recensământul din 2001, în Galaţi erau 14.300 persoane de altă etnie decât cea română, reprezentând 2,3 la sută din numărul total de locuitori ai judeţului. Pentru comparaţie, în perioada interbelică, etniile erau peste 40 la sută din numărul total de populaţie, arată datele compartimentului relaţii publice şi minorităţi naţionale din cadrul Consiliului Judeţean Galaţi.

Potrivit aceleiaşi surse, cauza acestei diminuări este îmbătrânirea comunităţilor.  Un exemplu elocvent în acest sens o reprezintă comunitatea evreilor, care, din 133, cât erau la recensământul din 2001, sunt acum100. Din aceştia, doar cinci sunt copii.
„Recensământul populaţiei şi al locuinţelor va fi mai mult decât o simplă numărătoare a locuitorilor României. Pentru comunităţile evreieşti din ţara noastră, recensământul va fi un bun prilej pentru afirmarea demnităţii noastre, cât şi pentru reconsiderarea forţei noastre ca minoritate care convieţuieşte cu alte etnii şi românii majoritari", se spune într-un editorial din Publicaţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite