Linia ferată cu ecartament larg din Portul Galați, extinsă. Investiție-cheie pentru facilitarea mărfurilor dinspre Ucraina către Europa

0
Publicat:

Calea ferată cu ecartament larg din Portul Galați a fost extinsă, iar odată cu această investiție se reduc foarte mult timpii de încărcare-descărcare de la vagon la navă și invers. Investiția de peste 2 milioane de euro a fost făcută cu bani europeni.

Calea ferată cu ecartament larg din Portul Galați, extinsă FOTO: Zona Liberă Galați
Calea ferată cu ecartament larg din Portul Galați, extinsă FOTO: Zona Liberă Galați

În premieră, Zona Liberă Galați a fost parte integrantă a unui proiect finanțat cu fonduri europene, prin care a fost îmbunătățită conexiunea feroviară, prin extinderea liniilor ferate cu ecartament larg, pornind din Port Bazinul Nou de-a lungul celor trei dane maritime, 51 – 53, ale Zonei Libere.

Extinderea liniilor feroviare cu ecartament larg de-a lungul danelor 51-53 este o investiție-cheie pentru „facilitarea fluxurilor de mărfuri dinspre Ucraina către Europa”, făcută cu bani europeni de Administrația Zonei Libere și Administrația Porturilor Dunării Maritime din Galați.  

„Contextul geopolitic actual a direcționat importante volume de mărfuri prin Portul Galați, iar calea ferată cu ecartament larg reprezintă principala modalitate de transport. Prin realizarea acestei noi infrastructuri feroviare în Zona Liberă, vom putea optimiza semnificativ procesele de încărcare-descărcare, reducând substanțial timpii de operare a navelor la cheu. Creșterea eficienței se va traduce în venituri mai mari pentru companiile din Zona Liberă, susținând astfel dezvoltarea economică a întregii regiuni”, susține Cătălin Cojocaru, directorul Zonei Libere Galați.

Timpul de descarcare a vagoanelor de marfa, redus FOTO: Zona libera Galati
Timpul de descarcare a vagoanelor de marfa, redus FOTO: Zona libera Galati

De asemenea, reducerea timpilor de staționare a navelor la cheu dă posibilitatea operării unui număr mai mare de nave, fapt care conduce la creșterea veniturilor. 

„Acest fapt conduce la o dezvoltare economică sporită a Zonei Libere Galați și, implicit, o contribuție importantă la economia Galațiului”, precizează Cătălin Cojocaru.

Primarul Galațiului: „Dezvoltarea infrastructurii este esențială!“

Importanța acestei noi facilități operaționale oferite este dată de reducerea substanțială a timpilor de încărcare/descărcare a vagoanelor de marfă venite pe cale largă, direct la navele acostate în dane. 

„Orașul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori, iar dezvoltarea infrastructurii este esențială. Fluxul de mărfuri este tot mai mare în Zona Liberă Galați - Free Trade Zone, iar odată cu extinderea liniei ferate cu ecartament larg se reduc foarte mult timpii de încărcare-descărcare de la vagon la navă și invers”, afirmă primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. 

Linia ferată cu ecartament larg, construită în cadrul acestui proiect, totalizează o lungime de 641 de metri, dintre care mai mult de jumătate, 360 metri, în Zona Liberă Galați.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite