Incendiu la un depozit cu azotat de amoniu şi combustibil din Galați. Explozia ar fi fost devastatoare VIDEO

0
Publicat:

Un incendiu periculos a avut loc duminică seara, 5 februarie, în judeţul Galaţi. Un depozit agricol plin cu azotat de amoniu şi combustibil a luat foc şi ar fi putut exploda în orice moment. Pompierii au intervenit de urgență.

Potrivit ISU Galați, incendiul a izbucnit într-o hală agricolă în care se aflau azotat de amoniu și motorină. Îngrășământul a fost evacuat înainte să producă o explozie.

Pompierii gălățeni au intervenit pentru a stinge un incendiu izbucnit la o hală agricolă din localitatea Vârlezi. Echipele de intervenție au evacuat cu ajutorul unui utilaj 22 de saci în care se afla azotat de amoniu. Hala se află la aproximativ doi kilometri de zona locuită. 

În timpul incendiului au ars circa 800 de litri de motorină, o semănătoare și alte accesorii si utilaje agricole, însă exista și un pericol major de explozie. 

Pompierii au securizat zona și au intervenit pentru stingerea focului FOTO: ISU Galați
Pompierii au securizat zona și au intervenit pentru stingerea focului FOTO: ISU Galați

Incendiul a fost provocat de un coș de fum defect. 

Ce este azotatul de amoniu

Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinută din amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Acesta se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

Din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.

Depozitarea azotatului de amoniu se face în condiţii speciale ferit de foc, în cantităţi limitate în funcţie de concentraţia de azot, culoare de acces între stive, ferit de materiale incompatibile (combustibili, lubrifianţi, pulberi metalice).

Pe 24 mai 2004, un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu a explodat la Mihăileşti, judeţul Buzău. Evenimentul s-a soldat cu 18 morţi - şapte pompieri, trei localnici şi doi jurnalişti ai postului de televiziune Antena 1 - şi 13 răniţi grav.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri