Imagini superbe cu Arborele lui Iuda, copacul de care Iscarioteanul s-ar fi spânzurat după trădarea lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturiii Galaţi/Florin Matei
sursa: Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturiii Galaţi/Florin Matei

Vizitatorii care ajung zilele acestea în Grădina Botanică din Galaţi pot admira „Arborele lui Iuda”, un arbore exotic, în culori fascinante, originar din sudul Europei şi vestul Asiei. Potrivit legendei, acesta ar fi copacul de care s-a spânzurat Iuda dupa ce l-a vândut pe Iisus.

Potrivit specialiştilor, „Arborele lui Iuda” (Cercis siliquastrum) este un arbore exotic de circa 10 metri, din familia leguminoaselor, originar din sudul Europei şi vestul Asiei, cultivat ca plantă ornamentală în România. 

Florile de circa doi centimetri, de tip papilionaceu, roz-purpurii sau roz-violacei, apar direct pe ramuri, chiar şi pe tulpină. 

„Ceea ce face acest copac special este cu siguranţă înflorirea lui luxuriantă care iese mai întâi pe coaja trunchiului şi apoi pe ramuri. Florile, de fapt, apar pe scoarţa goală chiar înainte de frunze şi apoi se îngroaşă pe ramuri până când sunt învelite complet”, susţine specialiştii Grădinii Botanice din Galaţi.   

Etimologia denumirii ştiinţifice Cercis siliquastrum derivă din grecescul "kerkís" care înseamnă literal „navă spaţială” şi din latinescul "siliqua", care înseamnă „pod”. Referirea este la forma tipică alungită a fructelor pe care le face acest arbore.

Legenda spune că acesta ar fi copacul de care s-a spânzurat Iuda dupa ce l-a vândut pe Iisus.

copac

„În tradiţia creştină, numele acestui copac este legat de credinţa medievală creată pentru a explica curioasa înflorire de pe scoarţa goală care iese din ochi chiar înainte ca frunzele să apară pe ramuri. 

Legenda spune că sub acest copac Iuda a dat sărutul trist al trădării lui Isus. Puteţi vedea această minuăţie a naturii în sectorul Flora Asiei din Grădina Botanică Galaţi”, transmit reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, într-o postare pe Facebook.

Vă recomandăm şi:

Pentru prima dată în ultima jumătate de secol, unul dintre cele mai circulate drumuri din Galaţi a fost modernizat. Are piste de biciclete

Cum arată cea mai complexă şi scumpă construcţie realizată din 1989 încoace în zona de sud a Moldovei VIDEO

O axă rutieră care străbate judeţul Galaţi de la nord la sud va fi reabilitată cu fonduri europene

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite