Iaht de lux construit în România pentru un celebru miliardar rus. Cum arată, cât a costat şi ce facilităţi de senzaţie are FOTO

0
0

Vasul de lux are un deplasament de 2.500 de tone şi o serie de caracteristici speciale (inclusiv heliport, submarin propriu şi facilităţi pentru spargerea gheţii), care-l ajută să navigheze fără probleme pe toate mările lumii. Lansarea navei s-a făcut la Galaţi, într-o ceremonie privată.

La sfârşitul săptămânii trecute, Şantierul Naval Damen Galaţi a lansat la apă, într-o ceremonie privată, fără accesul presei, dar cu sute de inivitaţi, o nouă navă de lux spectaculoasă, de top în clasa ei. Este vorba despre un iaht de 76,9 de metri lungime şi un deplasament de 2.500 de tone, care face parte din colecţia de modele „Damen SeaXplorer 77” şi este clasificat ca fiind „superyacht”.

Nava are o arhitectură cu cinci punţi şi va putea primi la bord 12 oaspeţi, în şase apartamente de lux, fiecare având mai multe camere. Echipajul va număra 25 de membri, inclusiv piloţii şi corpul expediţionar care va ajuta la operarea submersibilului (are în dotare şi un minisubmarin!) şi a altor echipamente.

Pe puntea pupa extinsă, iahtul poate primi simultan două elicoptere, ambele putând fi ulterior garate în hangarul de sub heliport. Când nu este utilizată, puntea de la pupa poate fi transformată în spaţiu pentru divertisment. Iahtul este echipat cu sistem onboard de realimentare şi capacităţi de spărgător de gheaţă.

Deşi informaţiile oficiale legate de navă şi de eveniment sunt destul de puţine, am aflat, neoficial, că iahtul a fost comandat de miliardarul rus Oleg Tinkov (50 ani), cunoscut drept un pasionat de ambarcaţiuni de lux (mai are un iaht similar, construit şi lansat la apă tot la Galaţi, în urmă cu câteva luni) şi unul dintre cei mai importanţi sponsori din ciclismul mondial.

Potrivit presei sportive, el are legături cu celebrele echipe Tinkoff şi Sky, care de-a lungul ultimilor ani au dat câţiva câştigători ai marilor tururi la ciclism pe şosea. Tinkov este de din 2012 în lista celor mai bogaţi 100 de oameni de afaceri din Rusia, iar conform Forbes în 2016 el s-a clasat pe locul 79, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Lansarea a fost coordonată de noul director al Damen Galaţi, danezul Flemming Sorensen (57 ani), redevenit de curând ca şef al şantierului, după ce a mai deţinut funcţia şi în perioada 2010-2016.

Trebuie spus că nava, deşi a fost dată la apă conform tradiţiei, nu este chiar gata. Ea va naviga tractată până în Olanda, la şantierul Damen Vlissingen, unde vor fi montate echipamentele şi mobilierul. În final, preţul ei va ajunge aproape de 100 de milioane de euro, iar recepţia finală va fi în toamna lui 2020. Interesant este că, deşi proiectarea s-a făcut de către divizia specializată a Damen, de designul interior se ocupă „o firmă de modă celebră la nivel mondial”, al cărei nume nu a fost dezvăluit.

Este a doua lansare de navă din ultimele 30 de zile de la Damen Galaţi. La jumătatea lunii noiembrie, a fost livrat un alt vas specializat, al cărui beneficiar este Ministerul Transporturilor din Canada: un feribot (botezat „Armhest Islander”) cu o lungime de 72 de metri, capabil să transporte 42 de maşini la fiecare cursă.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Corvetă militară pentru armata pakistaneză construită în România. Lansarea navei la apă, ţinută în secret

Scandalul corvetelor de 1,6 miliarde de euro pentru Armata României se mută în Justiţie. Grupul olandez Damen acuză „multiple nereguli”

VIDEO Cum se construieşte în România un vapor gigantic. Imagini spectaculoase filmate în şantierul naval de la Galaţi

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite