Corvetă militară pentru armata pakistaneză construită în România. Lansarea navei la apă, ţinută în secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe corvete militare sunt construite la Şantierul Naval Damen din Galaţi. Conform viceamiralului Ather Mukhtar, şeful Statului Major al Pakistan Navy, navele vor acţiona în zona Oceanului Indian ca un „multiplicator de forţă”, fiind folosite pentru patrulări în zona de coastă.

La şantierul naval Damen din Galaţi a fost lansat la apă, pe 3 septembrie 2019, cea de-a doua corvetă (cu indicativul 272) de 2.300 de tone construită pentru marina pakistaneză. Informaţia a fost făcută publică de Pakistan Navy, pe conturile sale de pe reţelele de socializare.

Oficialii marinei pakistaneze au precizat că la ceremonia de la Galaţi a participat şi o numeroasă delegaţie din ţara beneficiară a contractului, condusă chiar de şeful Statului Major al Pakistan Navy, viceamiralul Ather Mukhtar.

Mukhtar a precizat că navele construite la Galaţi au o importanţă strategică majoră şi că vor acţiona ca „multiplicatori de forţă în îmbunătăţirea capacităţii armatei de a proteja frontierele maritime şi vor oferi mai multă flexibilitate patrulelor maritime de securitate regională ale Pakistanului din regiunea Oceanului Indian”.

Viceamiralul a lăudat profesionalismul celor din Damen, precum şi colaborarea foarte bună pe care beneficiarul a avut-o cu aceştia. El a făcut referire la rigoarea cu care au fost respectate toate cerinţele contractuale, termenul de livrare şi discreţia.

Înţelegerea dintre Damen şi guvernul pakistanez, pentru cele două corvete (pe care viceamiralul le-a numit „nave de patrulare off-shore”), a fost semnat în 2017. Prima dintre nave a fost lansată la Damen Galaţi pe 17 mai 2019 şi a intrat deja în serviciu, după montarea unor echipamente militare secrete într-un şantier naval militar din Pakistan.

Deşi a fost lansată la apă, cea de-a doua corvetă nu va pleca spre Pakistan decât în prima jumătate a anului 2020, deoarece mai sunt de montat o serie de echipamente importante, iar lucrările trebuie făcute cu nava în stare de flotabilitate.

Deşi sunt un furnizor constant de nave militare pentru forţele navale ale mai multor ţări din Europa, Asia şi Africa, cei de la şantierul naval Damen Galaţi au pierdut licitaţia pentru a construi construirea a patru corvete pentru Marina României.

Conducerea companiei a contestat, la începutul lunii iulie, rezultatul licitaţiei pentru corvetele multifuncţionale organizate de statul român şi a cărei câştigătoare a fost desemnată, de către Ministerul Apărării Naţionale, asocierea dintre Şantierul Naval Constanţa şi francezii de la Naval Group.

Vă reamintim că decizia Damen de a contestat licitaţia a venit „ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale”.
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite