Gest emoţionant al românilor pentru zeci de copii ucraineni. Cum i-au făcut din nou să râdă şi să simtă libertatea
0Aproximativ 40 de copii fugiţi din calea războiului din Ucraina, alături de mămici şi bunici, s-au bucurat ca în vremurile bune de o excursie în pădure şi de o vizită la grădina zoologică din Galaţi. Micuţii au râs, au alergat şi, mai presus de toate, s-au simţit din nou în siguranţă.
Mai mulţi voluntari din Galaţi au organizat sâmbătă, 9 martie, o acţiune menită să îi scoată pe copiii ucraineni cazaţi în oraşul de la malul Dunării din starea de frică, nelinişte şi stres în care trăiesc de la începerea războiului în Ucraina.
”Am bucurat aproximativ 40 de copii, alături de mămici sau bunici, în total 80 de persoane provenite din zona de conflict-Ucraina. Azi, am avut programată o excursie la Gârboavele şi Grădina Zoologică, unde, timp de trei ore, s-a alergat, s-a râs, s-a simţit libertatea, s-a simţit siguranţa. Încărcată zi, mai ales emoţional!”, a declarat pentru„ Adevărul“ Dana Hâncu, coordonatoarea voluntarilor care au făcut posibilă acţiunea de astăzi.
Voluntarii gălăţeni şi cei din sectorul HoReCa sunt cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pentru că au fost primii din Galaţi care au sărit în ajutorul refugiaţilor.
De la începerea conflictului în Ucraina, 20 de restaurante din Galaţi au gătit pentru refugiaţii ucraineni, prânzul şi cina, uneori şi micul dejun.
Aceşti oameni au dormit doar câteva ore pe noapte şi au mâncat o dată pe zi, şi atunci pe fugă, ca să le poată asigura o masă caldă ucrainenilor care au fugit din calea bombardamentelor armatei ruse.
Mobilizarea comunităţii gălăţene şi implicarea ei sunt de asemenea, exemplare.
Zeci de tone de alimente au fost donate, ceea ce a permis ca restaurantele din Galaţi să livreze câteva zile în jur de 2.000 de meniuri pe zi, prânz şi cină. Sunt şi restaurante care au donat banii necesari pentru achiziţia materiei prime, pe care au pregătit-o şi au livrat ulterior şi mâncarea.
FOTO Dana Hâncu
Hrana (alimente preparate sau sandvişuri) a ajuns la refugiaţii ucraineni din toate locurile de cazare amenajate în Galaţi de autorităţi, inclusiv în vama Giurguleşti, chiar şi noaptea şi ori de care ori a fost nevoie, iar acest lucru va continua oricât va fi necesar.
Refugiaţii le-au mulţumit de multe ori cu lacrimi în ochi şi au mărturisit că au rămas impresionaţi profund de implicarea, empatia şi generozitatea gălăţenilor.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Eroii tăcuţi ai României. De la începerea războiului asigură hrana refugiaţilor ucraineni FOTO