Eroii tăcuţi ai României. De la începerea războiului asigură hrana refugiaţilor ucraineni FOTO
0Zeci de bucătari şi livratori, dar şi mii de oameni din Galaţi care au donat bani şi alimente au făcut posibil un lucru la care nu mulţi se aşteptau: le oferă refugiaţilor fugiţi din calea războiului mâncarea de care au nevoie de la intrarea în ţară şi până la plecarea către o altă destinaţie.
Timp de 13 zile, din donaţiile gălăţenilor, 20 de restaurante din Galaţi au gătit pentru refugiaţii ucraineni, prânzul şi cina, uneori şi micul dejun.
Eroii acestor zile sunt bucătării, livratorii şi donatorii de alimente şi bani, toţi cei care au făcut şi fac posibil acest lucru extraordinar. Chiar dacă au fost extrem de afectaţi de pandemie, cei din sectorul HoReCa au fost primii care au sărit în ajutorul refugiaţilor.
Aceşti oameni au dormit doar câteva ore pe noapte şi au mâncat odată pe zi, şi atunci pe fugă, ca să le poată asigura o masă caldă ucrainenilor care au fugit din calea bombardamentelor armatei ruse. Mobilizarea comunităţii gălăţene şi implicarea ei este, de asemenea, exemplară.
”Au fost achiziţionate meniuri în aşteptare sau materie primă pentru preparare, inclusiv vesela de unică folosinţă. S-a muncit şi se munceşte de 13 zile, gratuit, pentru refugiaţi”, ne-a declarat Dana Hâncu, coordonatoarea voluntarilor.
2.000 de meniuri pe zi
Zeci de tone de alimente au fost donate, ceea ce a permis ca restaurantele din Galaţi să livreze câteva zile în jur de 2.000 de meniuri pe zi, prânz şi cină. Sunt şi restaurante care au donat banii necesari pentru achiziţia materiei prime, pe care au pregătit-o şi au livrat ulterior şi mâncarea. Hrana (alimente preparate sau sandvişuri) a ajuns la refugiaţii ucraineni din toate locurile de cazare amenajate în Galaţi de autorităţi, inclusiv în vama Giurguleşti, chiar şi noaptea şi ori de care ori a fost nevoie, iar acest lucru va continua oricât va fi necesar.
FOTO Dana Hâncu
Refugiaţii le-au mulţumit de multe ori cu lacrimi în ochi şi au mărturisit că au rămas impresionaţi profund de implicarea, empatia şi generozitatea gălăţenilor. ”Avem şi un livrator care ne ajută, gratuit, unde nu ne descurcăm, adică mai peste tot. Totul pentru refugiaţii ucraineni. Totul cu eforturi proprii. O muncă imensă într-un timp foarte scurt. Sunt mândră tare de aceşti oameni şi bucuroasă că i-am cunoscut”, mărturiseşte Dana Hâncu.
Aproape 3.500 de ucraineni intraţi în ţară
Fluxul de ucraineni care intră în România prin punctele de trecere a frontierei din judeţul Galaţi este foarte mare. Doar în ultimele 24 de ore au intrat în ţară 3.445 de ucraineni prin Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi rutier şi Punctul de Trecere a Frontierei Oancea. Cei mai mulţi refugiaţi sunt cazaţi în căminele studenţeşti ce aparţin Universităţii ”Dunărea de Jos”. 622 din cele 628 de locuri disponibile au fost deja ocupate.
Alţi 254 de ucraineni locuiesc temporar în internatele şi sălile de sport ce aparţin unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi, iar 201 au fost cazaţi în pensiunile şi ONG-urile din judeţul Galaţi care şi-au manifestat disponibilitatea de-a caza refugiaţi. Pentru că locurile se ocupă rapid, a fost amplasată o tabără mobilă pe stadionul gălăţean Dunărea, ce poate adăposti 402 persoane.
De asemenea, Primăria Galaţi a pus la dispoziţie un bloc cu 130 de locuri, iar la baza sportivă Siderurgistul sunt disponibile 97 de locuri. Sute de gălăţeni găzduiesc, la rândul lor, în propriile apartamente refugiaţi ucraineni pe care i-au luat în multe cazuri direct de la punctele de trecere a frontierei.