Galaţi: Patronii sfidează criza şi dau prime grase de Crăciun

0
0
Navaliştii iau 25% în plus la salariul din decembrie
Navaliştii iau 25% în plus la salariul din decembrie

Angajaţii din sistemul privat care au scăpat de disponibilizări primesc de Crăciun bonusuri de peste 600 de lei. Cel mai darnic Moş Crăciun va ajunge în acest an la muncitorii din industria navală, în timp ce gălăţenii din metalurgie vor avea cele mai sărace sărbători de iarnă.

Cu bugetele la limită, patronii au fost nevoiţi să respecte contractele colective de muncă astfel încât majoritatea muncitorilor din societăţile gălăţene vor avea prime de Crăciun, chiar dacă se aşteptau ca aceste „atenţii" să devină o amintire.
Cei mai câştigaţi sunt navaliştii, care vor primi de la patronul olandez , conform contractului colectiv de muncă, un bonus egal cu un sfert din salariul fiecărui angajat.


„Aşa cum au luat în fiecare an, celor 2.240 de angajaţi ai Şantierului Naval li se va da 25% din salariul încasat în ultima lună şi sunt câştiguri de 2.000 de lei şi chiar mai mari", ne-au precizat surse din cadrul Damen Galaţi.


O sumă asemănătoare vor primi şi cei peste 500 de muncitori de la Electrocentrale.
Ne aşteptăm să ni se dea cel puţin o primă egală cu cea de anul trecut, când eram chiar mai mulţi angajaţi şi am încasat câte 500 de lei", a declarat Mihai Popa, liderul sindicatului din cadrul unităţii gălăţene.


Cu sacul mai plin de surprize a ajuns Moş Crăciun la muncitori de la Menarom. Aici, deşi până în octombrie nici nu se bănuia că la salariul din decembrie vor lua bănuţi în plus, patronul le-a dat atât o primă cât şi indemnizaţia de vacanţă.


Cele două bonusuri ajung la 500 de lei de angajat. Vom avea ce pune pe masă de sărbători", spune mulţumit Viorel Ariton, liderul sindicatului din Menarom PEC.
Cei peste 800 de muncitori din grupul de firme Profiland-Intfor nu vor lua nimic de Crăciun, deoarece societatea trece prin momente dificile.
„Anul trecut am avut un bonus de 300 de lei, însă anul acesta nu luăm nimic. Patronul ne-a spus că nu are bani", a declarat Marilena Neacşu, liderul sindicatului din Intfor.


Sac aproape gol la Combinat

Cele mai sărace sărbători le vor avea angajaţii din metalurgia gălăţeană. Cei aproximativ 10.000 de siderurgişti din ArcelorMittal vor primi totuşi câte o primă de 100 de lei (adică aceeaşi sumă pe care o încasează în ultimii trei doi ani). În schimb, colegii lor de la ICMRSG vor găsi sub brad decizii de concediere. Mai bine de 75 la sută dintre anjaţi vor pleca în şomaj de la 1 ianuarie.

Mai multe - Galaţi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite