Funcționară șpăgară la Evidența Populației Galați. A luat șpagă de la 116 cetățeni moldoveni, ca să își facă treaba

0
Publicat:

O angajată a Serviciului de Evidență a Persoanelor Galați a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Femeia condiționa eliberarea cărților de identitate de primirea unei mite de 100 de lei de persoană.

Funcționara cerea 100 de lei pentru fiecare carte de identitate eliberata FOTO arhivă Adevărul
Funcționara cerea 100 de lei pentru fiecare carte de identitate eliberata FOTO arhivă Adevărul

Femeia era consilier superior în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Galați. Potrivit procurorilor, în perioada 2015-2017, funcționara a primit, prin intermediul a două persoane, câte 100 de lei de la 116 cetățeni moldoveni.

Mita urma să le faciliteze solicitanților eliberarea actelor de identitate cu domiciliu pe teritoriul României.

„În perioada 2015 – 2017, funcționara a primit, prin intermediul a două persoane, câte 100 de lei de la 116 cetățeni moldoveni, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, respectiv primirea, verificarea documentelor necesare pentru eliberarea cărților de identitate, precum și pentru eliberarea acestora fără a verifica prezența proprietarului spațiului de locuit menționat în formularul tip 'cerere pentru eliberarea actului de identitate', ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România", au precizat reprezentanții DIrecției Generale Anticorupție.

Femeia a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru luare de mită în formă contnuată.

Angajată de la Evidența Populației Hunedoara prinsă în flagrant primind șpagă

O altă angajată a Serviciului de Evidență a Populației, de data aceasta din Hunedoara, a fost prinsă în flagrant, pe 19 august 2022, de ofițerii anticorupție în timp ce primea 150 de euro mită de la un cetățean.

Funcționara ar fi pretins că își poate trafica influența asupra funcționarilor instituției, pentru a urgenta obținerea unor cărți de identitate, informează Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara.

Bărbatul care a apelat la serviciile ei este și cel care a denunțat-o.

„Angajata din cadrul S.P.C.L.E.P. Hunedoara a primit, în temeiul unor înțelegeri anterioare cu prilejul cărora a pretins și acceptat promisiunea, suma de 150 euro, promițând, în schimb, martorului denunțător că, prin influența pe care o are asupra funcționarilor publici cu atribuții specifice în domeniul eliberării cărților de identitate, va interveni pe lângă aceștia pentru a-i determina să procedeze la urgentarea emiterii cărților de identitate, atât pentru denunțător, cât și pentru fii acestuia”, a comunicat Direcţia Generală Anticorupţie.

Angajata serviciului public a fost prezentată Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, iar procurorul de caz a dispus reținerea ei preventivă, pentru 24 de ore și apoi măsura controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile. Femeia este anchetată sub acuzația de trafic de influență.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite