Parchetul care funcționează fără niciun procuror. Cinci parchete din țară au zero trimiteri în judecată pentru corupție în 2022
0Procurorul general Gabriela Scutea a explicat marţi, la bilanţul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că unele parchete au funcționat anul trecut fără niciun procuror sau cu doar un angajat.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăței (județul Brăila) și Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin sunt în momentul de față singurele parchete din România care funcționează fără niciun procuror.
La parchetul brăilean s-a ajuns în această situație după ce la începutul lui 2023, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție prin pensionare a lui Gheorghe Velea, procurorul care era delegat în funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăței.
De amintit este că Gheorghe Velea era, de fapt, singurul procuror al parchetului pe care îl conducea.
„Factorul decisiv care a influenţat rezultatele activităţii îl reprezintă dinamica de resurse umane. Analiza internă s-a concentrat pe circumscripţiile şi parchetele care nu s-au confruntat cu fluctuaţii critice sau la care deficitul de personal nu este cronic”, a explicat marţi, 14 februarie, Gabriela Scutea, procurorul general al României, la prezentarea bilanţului activităţii pentru anul 2022.
Potrivit lui Scutea, gradul de ocupare a posturilor de procuror la 31.12.2022 a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31.12.2021.
„Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă, prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte. 277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi +65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie / numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 : 1”, a mai adăugat Gabriela Scutea.
Situație critică la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați
O problemă gravă se înregistrează și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, unde gradul global de ocupare a posturilor de procuror a ajuns la 50,36%.
Bilanțul Ministerului Public a scos în evidență și faptul că procurorii de la parchetele de pe lângă Tribunalele Ialomiţa, Tulcea, Brăila, Harghita și Timiş au înregistrat, în anul 2022, zero trimiteri în judecată în dosare de corupţie.
„În privinţa infracţiunilor de corupţie şi de serviciu, au fost trimişi în judecată cu 11% mai mulţi inculpaţi decât în anul anterior, dar indicatorul este al doilea cel mai scăzut din 2013. Ţinând cont de creşterea numărului de inculpaţi trimişi pentru infracţiuni de corupţie la nivelul DNA (633 faţă de 544, reprezentând +16,36%), de numărul important de cauze constituite prin sesizare din oficiu (25% din cauzele înregistrate în 2022), este necesar să examinăm cazuistica locală în circumscripţiile care nu au avut nicio trimitere în judecată (PT Ialomiţa, Tulcea, Brăila, Harghita, Timiş) şi în cele în care indicatorul a fost 1 (Alba, Hunedoara, Covasna, Vrancea)”, se arată în raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru anul trecut.