FOTO „Mascaţii” au păzit Biserica Precista din Galaţi în timpul oficierii Sfântei Liturghii din Duminica Floriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desfăşurarea impresionantă de forţe a fost parcă ridiculizată de comportarea cât se poate de civilizată a credincioşilor care, după slujbă, şi-au aşteptat rândul la câte o porţie de ciorbă de peşte oferită gratuit de eparhie.

În ulitima duminică dinaintea Paştelui, care, anul acesta, s-a nimerit a fi în data de 28 aprilie, ortodocşii sărbătoresc Floriile sau praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.

Floriile marchează şi începutul Săptămânii Patimilor, care simbolizează durerea şi chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.

Sfânta Liturghie oficiată de Florii a făcut neîncăpătoare bisericile din Galaţi.

La Biserica Precista, de pe Faleză, credincioşii care n-au mai avut loc în micul lăcaş de cult au ascultat slujba afară, cu frunţile lipite de zidurile acestuia sau îngenunchiaţi pe pajiştea din faţa intrării.

După slujbă, preoţii le-au împărţit credincioşilor crenguţe de salcie, sfinţite, care amintesc faptul că, atunci când Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, a fost întâmpinat cu simbolul renaşterii naturii şi biruinţa vieţii împotriva morţii.

La finalul Sfântei Liturghii, în curtea Bisericii Precista, au fost întinse mese la care credincioşilor le-a fost oferită gratuit câte o farfurie cu ciorbă de peşte. Atâta ciorbă, cât să-i simtă gustul.

Cei care n-au ales să plece spre casele lor după slujbă s-au aliniat la coadă şi au aşteptat civilizat să le vină rândul la primirea porţiei de ciorbă.

Comportamentul ireproşabil al credincioşilor, în majoritate bătrâni, a subliniat ridicolul impresionantei desfăşurări de forţe de ordine chemate să păzească pomana.

Dispozitivul pentru asigurarea ordinii publice la Biserica Precista a fost alcătuit din 12 luptători „mascaţi”, de la Poliţia Locală, Jandarmerie precum şi de la o firmă privată de protecţie şi pază.

Ce-i drept însă, n-am vazut nici măcar un singur ţigan sau cerşetor (de regulă nelipsiţi, mai ales la asemenea pomeni), care să tulbure tihna credincioşilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite