FOTO Cum a ajuns un tânăr artist să facă voluntar picturi de mari dimensiuni în scările de bloc din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Corolenco (26 ani) a decis, împreună cu Asociaţia „Prieteni pentru Galaţi“ şi Fundaţia Comunitară, să încerce să facă mai frumoasă viaţa locatarilor din blocurile oraşului. Oamenii sunt foarte mulţumiţi de rezultat, mai ales că picturile le sunt oferite gratuit.

Locatarii unui bloc cu peste 200 de garsoniere din Galaţi au avut zilele trecute o imensă surpriză. Ei au primit în dar, din partea unui artist gălăţean şi a unei asociaţii neguvernamentale, un imens tablou pictat chiar pe unul dintre pereţii de la parterul imobilului, pe casa scărilor. Oamenii s-au bucurat foarte mult la vederea superbei picturi, asta cu atât mai mult cu cât nu i-a costat nimic ca viaţa să le devină, deodată, mult mai frumoasă.

GALERIE FOTO

„Este ceva de vis. Nici nu-mi vine să cred ce frumos arată acum scara noastră de bloc. Deja se duce vestea despre asta şi vin oameni şi de la alte blocuri să vadă minunăţia. Parcă ar fi muzeu aici, la noi”, ne-a spus Vasile Toma, unul dintre locatarii din blocul situat în cartierul Ţiglina 2 al Galaţiului.

„Noi chiar am fi vrut să facem ceva cu spaţiul de la parter, care este destul de generos, însă în blocul nostru nu locuiesc cei mai bogaţi oameni din acest oraş. Fiecare leu contează pentru noi, aşa că am tot amânat. Când ni s-a propus o pictură de mari dimensiuni, unii au ezitat. «Cine ştie cu ce bazaconii ne pomenim pe pereţi, de o să ne fie ruşine de intrarea în bloc», mi-a zis un vecin. Dar până la urmă au fost toţi de acord şi uite ce frumuseţe a ieşit”, ne-a mărturisi şi Ioana Niculescu.

Pictura de 12 metri lungime şi 3 metri înălţime este realizată cu vopsea şi este un fel de parabolă la facerea lumii, dar şi un îndemn la visare. O fetiţă face baloane de săpun, iar scăpate în univers baloanele se transformă în tot felul de corpuri cereşti, de toate mărimile.

image

Totul a fost posibil ca urmare a proiectului „Bloc pentru desene”, special gândit de asociaţia „Prieteni pentru Galaţi” (cu sprijinul Fundaţiei Comunitare), prin care organizatorii şi-au propus să contribuie la creşterea gradului de fericire al locuitorilor oraşului dunărean. Publicul ţintă a fost definit ca fiind persoanele singure, în special pensionari, care locuiesc în blocuri-turn de garsoniere.

În prima fază, membrii amintitei fundaţii au căutat artişti care să accepte să se implice ca voluntari în deloc uşoara muncă (dincolo de creativitate şi originalitate, fiecare lucrare presupune zeci de ore de muncă asiduă), iar cel care s-a arătat cel mai încântat s-a dovedit tânărul artist Cristi Corolenco (26 ani), care a fost de acord să se alăture demersului fără a fi plătit.

Cristi Corolenco este gălăţean la origine şi a absolvit Universitatea Naţională de Arte, după ce mai înainte a învăţat la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din oraşul natal. Deşi foarte tânăr, Cristi este deja cunoscut în oraş, el participând deja cu lucrări la câteva expoziţii de grup extrem de bine primite de public. De asemenea, el este un foarte apreciat designer web.

image

Cât priveşte proiectul „Blocul de desene”, artistul s-a declarat încântat de idee şi a mărturisit că bucuria de feţele oamenilor este pentru el o adevărată hrană spirituală, pentru că îi dă şi posibilitatea să transmită un mesaj tuturor. „Aş vrea să le transmit oamenilor să-şi folosească mai mult imaginaţia. Înaintând în vârstă, oamenii încetează uşor să viseze”, spune Cristi Corolenco.

Materiale pentru realizarea picturilor (vor fi cel puţin cinci) sunt asigurate de asociaţia „Prieteni pentru Galaţi”, care a adunat banii necesari din donaţiile de la diverse evenimente caritabile (cel mai recent a fost un semi-maraton desfăşurat în zona Falezei, organizat de Fundaţia Comunitară Galaţi pentru a sprijini mai multe campanii sociale şi umanitare).

image

De altfel, cei de la amintita asociaţie au ţinut să-i mulţumească în mod special artistului. „Cristi este persoana care a dat viaţă proiectului nostru. El a venit cu ideea desenului şi tot el l-a transformat în realitate. Cristi Corolenco, nu avem cuvinte să îţi mulţumim îndeajuns. Galaţiul e foarte norocos să te aibă. Şi noi la fel. Tone de recunoştinţă către tine!”, au transmis membrii asociaţiei „Prieteni pentru Galaţi”.

Aceştia ne-au confirmat că vor continua proiectul şi cu alte scări de bloc din Galaţi şi ne-au mai spus şi că orice persoană care vrea să ajute, în orice fel (artistic, financiar etc), „Blocuri de Desene” să devină un „brand al fericirii”, poate şi la nivel naţional, se pot alătura oricând comunităţii „Prieteni pentru Galaţi”, care promite că-i va primi cu braţele deschise.
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite