FOTO Comunele gălăţene se grăbesc să îmbătrânească. Natalitatea a scăzut în ultimii ani, iar tinerii au plecat la oraş sau în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statistici îngrijorătoare. Până în anul 2060, România va ajunge pe locul 2 în topul ţărilor cu populaţia cea mai îmbătrânită. Acest lucru este confirmat şi de cifrele din teritoriu. În comuna gălăţeană Oancea, anual se nasc trei copii şi mor de zece ori mai mulţi bătrâni. Lipsa locurilor de muncă a gonit tinerii în strâinătate. Cei mai mulţi rămaşi în urmă sunt bătrâni.

La 60 de kilometri de Galaţi, chiar la graniţa cu Republica Moldova se află comuna Oancea. Un loc unde traficul este intens datorită vamei din zonă. Nu vezi prea multă lume pe străzi, mai ales dacă e ora prânzului. Din când în când mai zăreşti câte un bătrân, care se deplasează încet, cu un baston.

Drumul lor se opreşte la medicul de familie din comună. „90% dintre pacienţii mei sunt bătrâni. Problemele cardio-vasculare îi aduc cel mai des la mine”, ne-a spus Ionuţ Codrescu, medicul de familie al comunei Oancea. 

Pentru bătrâni sala de aşteptare din cabinetul medicului de familie este loc de socializare. Singurul pe care îl mai folosesc în prezent. „Persoanele nu mai socializează cum se întâmpla acum 15-20 de ani. Activitatea socială e aproape inexistentă, divertismentul se rezumă strict la televizor. Şi de aici o serie întreagă de probleme”, a mai adăugat Ionuţ Codrescu.

Tanti Fana are 78 de ani, un început de Parkinson şi probleme de vedere. Chiar şi aşa se îngrijeşte singură de gospodărie. Nu are vecini alături pentru că toţi au murit sau au plecat în străinătate. Este tristă că rareori îi trece cineva pragul casei. Doar băiatul plecat la Galaţi vine să o ajute când poate, de câteva ori pe lună. „Este foarte greu. Cred că singurătatea e cea mai grea boală şi pentru care nu sunt medicamente. Pentru orice mai găseşti o pastilă, dar singurătatea nu se poate trata”, ne-a mărturisit Fana Calucia. 

În ciuda problemelor de sănătate şi cu puţin ajutor de la familie şi săteni, a reuşit să-şi pună în curte câteva rânduri de roşii, viţă de vie, pătrunjel, leuştean şi busuioc. Reuşeşte astfel să-şi ducă traiul de zi cu zi dar recunoaşte că bătrâneţea este cea mai grea etapă a vieţii. Cu înţelepciunea vârstei, Fana Calucia ne-a explicat că „toată viaţa are greutăţile ei. Serviciile au fost aşa cum au fost, dar fiind tânăr lupţi. În schimb, când ai depăşit 60 şi de ani, anii mulţi sunt greu de dus”.

Comuna Oancea nu se luptă doar cu bătrâneţile, ci şi cu o criză a natalităţii. Anual se nasc doar doi, trei copii şi mor 30 de bătrâni. Şcoala veche a satului se odihneşte la umbra unui nuc, fără niciun copil care să alerge pe scări. Unitatea de învăţământ a fost lăsată în paragină de câţiva ani, după ce s-a constatat că nu mai sunt suficienţi elevi pentru cele două şcoli ale comunei.

„În cadrul consiliului local am încercat şi am scos o hotărâre prin care să stimulăm natalitatea, să stimulăm adopţia unui copil, însă ne-am gândit în final că nu este cazul să aplicăm această hotărâre de consiliu unde alocam un venit substanţial familiei, pentru că bănuţii ajungeau nu tocmai unde ne-am gândit noi iniţial, ne-a explicat primarul comunei Oancea”, Victor Chiriloaie.

În schimb, autorităţile locale au construit, prin fonduri europene, unul dintre cele mai moderne cămine de bătrâni din ţară. Investiţia s-a ridicat la 300.000 de euro iar cei care ajung aici beneficiază de îngrijiri medicale, consiliere, spaţii de socializare, hrană caldă şi cazare.

Conform managerului centrului, Camelia Ciot, „investiţia este o necesitate deoarece multe familii plecate la muncă nu au în grija cui să-şi lase bătrânii şi atunci apelează la noi pentru a avea grijă de ei”. Pentru acest lucru cheltuie însă o sumă substanţială.

Taxa percepută lunar este de 1000 de lei. Nu e de mirare că mulţi care ajung aici au rude în străinătate, ca şi doamna Urania, care are fata plecată în Italia. „Ea m-a adus aici la centru. Mi-a zis - Lasă mamă că te duc undeva unde e ghini, plăteşte, plăteşte! Plătesc şi stiu sigur că eşti în siguranţă!”

Nici soarta celor tineri, rămaşi în Oancea, nu este mai uşoară. Deşi sunt puţini la număr, mulţi nu au niciun loc de muncă. Depărtarea de oraş şi mecanizarea agriculturii sunt factorii care au contribuit la această situaţie.

Potrivit Eurostat, agenţia de statistică a Uniunii Europene, până în anul 2060 România va ajunge pe locul 2 în topul ţărilor cu populaţia cea mai îmbătrânită. Procentul populaţiei cu vârste de 65 de ani şi peste, va fi de 64,77%, în anul 2060, conform predicţiilor agenţiei. Pe primul loc se află Letonia, cu 68%, iar pe locul trei Polonia, urmată de Slovacia şi Bulgaria.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite