FOTO Cod galben pe Dunăre, şi la Galaţi. Institutul Naţional de Hidrologie a prelungit atenţionarea până miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul Dunării a ajuns, în dreptul Galaţiului, la 547 de centimetri, cu 13 centimetri sub cota de atenţie. Apa este deja la nivelul Falezei inferioare şi a inundat terasele cele mai expuse.

Încălzirea bruscă şi accentuată a vremii a determinat topirea zăpezii căzute zilele trecute în cea mai mare parte a ţării noastre dar şi în celelalte ţări riverane Dunării. Drept consecinţă, nivelul apelor fluviului a înregistrat o creştere importantă, ale cărei efecte se fac deja simţite şi la Galaţi.

Cota apelor Dunării, era, luni 1 aprilie, de 547 de centimetri, cu doar 13 centimetri sub cota de atenţie.
La Brăila, această cotă a fost deja depăşită cu cinci centimetri.

Conform unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până miercuri 3 aprilie, ora 18.00: „Având în vedere situaţia hidrologică actuală, evoluţia debitelor defluente de la S.H.E.N. Portile de Fier şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării, în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se mentine COD GALBEN pe Dunăre pe sectorul Bechet - Tulcea  (sector îndiguit) - judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calaraşi, Ialomita, Braila, Galaţi, Constanţa si Tulcea.  Se impune urmărirea  evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale»”.

Conform prognozelor INHGA se aşteaptă că, până la data de 2 aprilie, debitul Dunării la Galaţi să ajungă la 12.500 de mc/s, iar nivelul să ajungă la 550 cm, cu doar 10 cm sub cota de atenţie.

Autorităţile au pregătit 5.000 de saci care pot fi umpluţi cu nisip pentru îndiguirea malului Dunării în zonele critice din dreptul municipiului Galaţi, dacă va fi necesar, iar primarul a dispus achiziţionarea a încă 15.000 de saci.

În cazul fenomenelor hidrologice, atenţionarea cod galben se emite pentru „risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei care nu provoacă pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită”.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite