Fostul tanchist care organizează tururi foto spectaculoase. „Am fost şi sunt un autodidact”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Nica FOTO arhiva personală
George Nica FOTO arhiva personală

George Nica a renunţat la armată după 15 ani ca să dedice în exclusivitate fotografiatului. Restricţiile impuse de pandemie l-au determinat să iasă din zona cunoscută a fotografilor şi să îşi creeze propria nişă, care a prins foarte bine la public.

George Nica (40 de ani), de profesie fotograf, iese din tiparul fotografilor obişnuiţi prin activităţile pe care le organizează. Timp de 15 ani a activat în armată, la unitatea de tancuri de la Galaţi, mai întâi ca încărcător de tun şi apoi ca ochitor pe tanc.

GALERIE FOTO GEORGE NICA

A decis să plece pentru că este pasionat de arta fotografiei şi nu ar fi putut să facă cele două meserii aşa cum şi-a dorit. Pentru George, armata a rămas totuşi o parte importantă din viaţa lui şi merge des în poligoane când se efectuează trageri ca să surprindă cele mai importante momente.

Ca să supravieţuiască în pandemie a venit cu ideea organizării unor tururi foto în zone spectaculoase din România, precum munţii Măcinului. Participanţii învaţă de la George să îşi folosească la maximum capacităţile foto ale telefoanelor mobile, care de multe ori se ridică ca performanţă la nivelul aparatelor foto profesioniste.

„Am fost şi sunt un autodidact. În perioada pandemiei nu se mai organizau evenimente private şi a trebuit să fac ceva ca să îmi întreţin familia. Am venit atunci cu ideea acestor tururi foto şi gradual a început să prindă”, povesteşte tânărul cum a început totul.

Şi-a vândut cele două maşini pe care le avea şi şi-a cumpărat un microbuz de 8 locuri, cu care preia turiştii şi îi duce în diverse locuri pitoreşti, în special în Dobrogea. O astfel de excursie costă între 80 şi 150 de lei şi include transportul şi turul foto.

Arta fotografiei i-a adus împreună

Treptat, participanţii la tururile foto organizate de George s-au organizat într-un grup, iar acum ies împreună ori de câte ori au ocazia. După renunţarea la restricţii, George a revenit la pasiunea lui: fotografiatul.

George Nica fotograf FOTO arhiva personală 6

FOTO arhiva personală

Participă la evenimente private sau publice, dar face şi fotografii de produs. A observat o schimbare semnificativă, în special la nunţi, după cei doi ani de pandemie. „Nu mai sunt nunţile ca pe vremuri, cu miri emoţionaţi. Majoritatea celor care fac nuntă acum, o fac pentru că trebuie să o facă şi, de multe ori, au deja şi un copil”, spune George.

O pasiune care hrăneşte sufletul

Pentru George, fotografiatul este o pasiune care îţi hrăneşte sufletul. În prezent, poţi primi feedback imediat la o galerie foto încărcată pe reţelele de socializare sau un site specializat şi îţi poţi face o idee despre zona unde mai ai de lucrat.

„Dacă vrei să ajungi la un anumit nivel şi ai pretenţii să obţii imagini bune, e nevoie de o investiţie de minim 6.000-7.000 de lei, ce include un aparat profesionist, două, trei obiective şi un bliţ, dar există şi obiective care costă 20.000-30.000 de euro, iar aici limita este buzunarul fiecăruia”, explică George.

George Nica fotograf FOTO arhiva personală 3

FOTO arhiva personală

Le recomandă celor care doresc să intre în branşă să înveţe cât pot de mult despre aparatele foto şi tehnica fotografiatului, iar apoi pot obţine un venit decent din asta, însă doar dacă au ajuns cu adevărat la un nivel profesionist în nişa pe care şi-au ales-o, fie că e vorba de fotografia de portret, de eveniment sau de produs.

„Te poţi numi bun în branşă când eşti apreciat de ceilalţi. Spun asta pentru că sunt unii care sunt buni doar în mintea lor. Feedback-ul real se măsoară în numărul de evenimente pe care îl ai sau cât de vândute sunt fotografiile tale”, spune George, care ne mărturiseşte că le transmite oamenilor amintiri prin pozele sale, ce vor deveni din ce în ce mai importante odată cu trecerea anilor.

Implicat în campanii umanitare de anvergură

De-a lungul anilor, gălăţeanul s-a implicat în numeroase campanii umanitare de impact. De pildă, sub coordonarea lui, foştii săi camarazi din armată au donat sute de litri de sânge pentru a-I ajuta pe cei în nevoie. Peste 100 de militari au donat sânge în 2017 şi 2018. De asemenea, a participat la campanii de strângere a deşeurilor pe zone vaste ale Galaţiului, precum Valea Oraşului, în apropierea Centurii Mici a oraşului.

„În 2018 am strâns trei maşini de gunoi din acea zonă. Totul a fost făcut pe Facebook. Au participat numeroşi elevi şi profesori”, îşi aminteşte George. A repetat experienţa anul următor în valea Ţiglinei, un cartier din Galaţi, zonă unde e nevoie de ecologizare în fiecare an din cauza cantităţii uriaşe de gunoaie care sunt aruncate acolo.

De asemenea, s-a implicat alături de alţi gălăţeni şi în achiziţia a aproximativ 40 de tablete, care au ajuns la copiii aflaţi în situaţii vulnerabile. Prin Asociaţia Militarilor Veterani, în care activează şi el, a distribuit,, în cadrul unei acţiuni denumită sugestiv „Share bunătăţii tale”, pachete cu alimente care au ajuns la micuţii cu lipsuri materiale.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Descoperă natura din şaua unui cal, prin pădurea Gârboavele din Galaţi. „Echitaţia te ajută să devii puternic şi calm“

Vânători de ortograme şi campionate de lectură. Învăţătoarea care mizează pe şcoala ca o joacă

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite