Fostul primar acuzat că a dus comuna în faliment din cauza deciziilor ilegale: „Nu-i adevărat. Se intenţionează ascunderea unor mari porcării!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Gerhardt Ţuchel FOTO Adevărul
Daniel Gerhardt Ţuchel FOTO Adevărul

Reacţia lui Daniel Gerhard Ţuchel vine după ce primarul în exerciţiu al comunei Ţepu, judeţul Galaţi, s-a plâns că din vina foştilor edili are acum de plătit 6,2 milioane de lei către Petrom, suma fiind egală cu încasările comunei de la locuitorii ei pe 12 ani.

Daniel Gerhardt Ţuchel, fostul primar al comunei gălăţene Ţepu, spune că executarea silită a comunei de către OMV Petrom, pentru o datorie de 6,2 milioane de lei, nu are legătură cu perioada în care el a condus comuna şi că tot scandalul ar fi rezultatul incompetenţei actualei conduceri a comunei.

„Actualul primar nu înţelege cum stau lucrurile şi încearcă să dea vina pe alţii pentru prostiile pe care dumnealui le-a făcut. Vreau să se ştie că decizia instanţei prin care a fost anulată decizia de impunere pentru taxa de foraj a fost judecată doar la instanţa de fond, în timpul mandatului actualului primar, iar ulterior primăria condusă de dl Rugină nu a mai atacat-o, lucru foarte grav”, spune Ţuchel.

Fostul primar mai spune că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, autoritatea publică locală are obligaţia de a exercita toate căile de atac legale împotriva unei decizii a instanţei care îi este defavorabilă, în caz contrar Curtea de Conturi considerând că este vorba despre o abatere financiară, situaţie în care eventualele plăţi, restituiri şi penalităţi aferente sunt imputabile celor responsabili. „Ei nu au făcut recurs, deşi erau obligaţi. Să explice de ce au săvârşit acest abuz, care va fi până la urmă imputabil după ce Curtea de Conturi va verifica documentele”, spune Ţuchel.

În acelaşi timp, acesta mai scoate la iveală un lucru intersant: o parte din datoria pretinsă de OMV Petrom este generată de un act recent (din 2016) al actualului Consiliul Local, la propunerea actualului primar. „Petrom cere înapoi mai bine de jumătate din suma totală, respectiv 3,3 milioane de lei, pentru chiria terenurilor, fără a avea vreo decizie a justiţiei. Se bazează pe o decizie a CL, luată sub mandatul actualului primar, prin care sunt anulate HCL din 2014 şi 2015 prin care se majora chiria. Motivul aceste anulări este bizar, căci crează pretextul ca Petrom să ceară banii înapoi, dar totul este prin încălcarea legii, dat fiind că o prevedere legată de taxe nu poate avea caracter retroactiv”, ne explică Daniel Gerhard Ţuchel, care este licenţiat în drept.

Fostul primar este de părere că actuala administraţie a comunei nu ar trebuie să cadă la înţelegere cu cei de la Petrom, ci să le pretindă taxe, conform Cosului Fiscal, pentru activităţile desfăşurate de companie pe teritoriul loclităţii. „Ani de zile, aceste venituri au fost motorul dezvoltării comunei. În tot acest timp, Petrom a încercat permanent să scape de obligaţii, intentând mai multe acţiuni în justiţie. Ne-am judecat şi am câştigat, însă cei care conduc Ţepu acum par să fi pus la cale un blat. Ceea ce s-a spus despre mine nu-i adevărat. Suspectez că se intenţionează ascunderea unor mari porcării”, a mai spus Ţuchel.

El a mai atras atenţia şi asupra faptului că primarul actual negociază cu Petrom cedarea unor terenuri proprietate publică pentru stingerea datoriei. „Terenul este în domeniul public şi este inalienabil, insesizabil, imprescriptibil. OMV scoate zilnic aproape 150.000 de metri cubi de gaz, aproape gratis, de la Ţepu. Consider că bugetul comunei este prejudiciat grav prin acţiunile actualului primar”, a mai declarat Daniel Gerhardt Ţuchel.

Călin Rugină, primarul în exerciţiu al comunei Ţepu, spune că afirmaţiile lui Daniel Gerhardt Ţuchel sunt simple speculaţii, că toate deciziile luate în mandatul său sunt corecte şi legale şi că instituţiile statului (fiscale şi penale) vor face lumină în tot acest scandal.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite