Foştii angajaţi ai Penitenciarului Galaţi, care au omorât în bătaie un deţinut sau au avut legătură cu această faptă atroce, şi-au primit pedepsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În loc de tratament medical, deţinutul alcoolic a primit pumni, picioare şi bastoane de cauciuc
În loc de tratament medical, deţinutul alcoolic a primit pumni, picioare şi bastoane de cauciuc

Şase dintre aceştia au fost condamnaţi la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între şapte şi opt ani. Alţi şase inculpaţi din acest dosar de omor au primit închisoare cu suspendare, iar un altul o amendă cu caracter penal

În data de 4 iunie 2010, la doar trei zile după ce fusese încarcerat, deţinutul Constantin Sandu ajungea mort la Spitalul de Urgenţă cauza decesului fiind, potrivit medicilor, stopul cardio-respirator.

La autopsie, legiştii au constatat numeroase leziuni pe corpul deţinutului.

„I s-a făcut rău în timpul imobilizării"

Conform informaţiilor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor la scurt timp după incident, Constantin Sandu devenise agitat iar gardienii au fost nevoiţi să-l imobilizeze, moment în care bărbatului i s-a făcut rău.

Ulterior însă un deţinut a reuşit să contacteze telefonic redacţia Adevărul şi a transmis că:

„Sandu a ieşit din cameră, iar pe coridor spre cabinetul medical gardienii l-au prins şi l-au bătut de n-a mai ştiut de el. Când l-au adus în cameră, era plin de sânge. Pe coridor există camere video, care au înregistrat tot. De ce Parchetul nu le cere ca să vadă ce i-au făcut?"

Deţinuţii care au împărţit camera timp de trei zile cu Constantin Sandu au povestit că tot ce a făcut condamnatul a fost să trântească de câteva ori uşa la baie din cauza stării de sevraj. Bărbatul din Griviţa era alcoolic în momentul încarcerării şi avea nevoie de tratament medical.

După ce scandalul a devenit public, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a început ancheta în acest caz „urât" şi 16 angajaţi ai Penitenciarului Galaţi, 9 ofiţeri şi şapte agenţi au fost cercetaţi.

13 dintre ei au ajuns în boxa acuzaţilor şi, în urmă cu câteva zile, şi-au primit pedepsele fiecare după gradul său de vinovăţie stabilit de magistraţi.

Gardieni condamnaţi la închisoare

Un complet de judecători ai Curţii de Apel Bacău, care a judecat cazul acestui omor, a hotărât: CG - patru ani de închisoare pentru complicitate la omor, complicitate la purtare abuzivă şi fals intelectual, precum şi doi ani de interzicere a unor drepturi. Sentinţa nu este definitivă; BC - opt ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de patru ani; N C - opt ani de închisoare pentru omor, fals intelectual şi purtare abuzivă la care se adaugă patru ani de interzicere a unor drepturi; PDB - şapte ani de închisoare pentru omor şi purtare abuzivă şi patru ani de interzicere a unor drepturi; ICC - aceeaşi pedeapsă pentru aceeaşi acuzaţie; VM - opt ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de un an pentru aceeaşi acutaţie.

Pedepse mai uşoare au primit ceilalţi angajaţi din lotul acuzaţilor de la Penitenciarul Galaţi.

Astfel, DV a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual; COZ, la fel, achitat pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă. Pentru acuzaţia de neglijenţă în serviciu a fost achitat. EM, patru luni cu suspendare pentru fals intelectual; DI a fost amendat (penal) cu suma de 400 de lei pentru neglijenţă în serviciu. OCC a primit trei luni cu suspendare pentru fals intelectual şi a fost achitat pentru mărturie mincinoasă. VM a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru fals intelectual; IBB, patru luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Judecătorii au mai hotărât că inculpaţii C, G, C, B, I, M în solidar cui Penitenciarul trebuie să plătească familiei lui Sandu Constantin 175.000 de lei cu titlu de daune materiale şi morale, precum şi 150 de lei lunar fiului deţinutului ucis.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite