Fostă șefă la Fisc, condamnată pentru luare de mită. Cum a mascat șpaga ca să nu dea de bănuit

0
Publicat:

Mariana Ion Cozma, fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, a primit cinci ani de închisoare cu executare pentru că a cerut și a primit mită ca să favorizeze două firme cu ocazia unor controale inopinate.

Fosta șefă a Inspecției Fiscale Galați a fost condamnată pentru corupție FOTO arhivă Adevărul
Fosta șefă a Inspecției Fiscale Galați a fost condamnată pentru corupție FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Galați a condamnat-o în 25 ianuarie 2024 pe Mariana Ion Cozma, la data faptelor șef Serviciu Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, la cinci ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de luare de mită.

Roxana-Cristina Grigorescu, la data faptelor inspector principal la serviciul amintit, a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită. Cătălin Dan Crihană, administrator al unor firme din Galați, a primit doi ani de închisoare pentru dare de mită, la care s-au adăugat 733 de zile de închisoare dintr-o pedeapsă de 7 ani la care fusese condamnat anterior.

Decizia instanței nu este definitivă.

Tribunalul Galați a constatat că faptele de evaziune fiscală de care fusese acuzat Cătălin Dan Crihană, administrator al unor firme din Galați, s-au prescris, așa cum s-a întâmplat și în cazul a doi complici de-ai săi, Liviu Dan Roman și Nuți Răutoiu, judecați pentru complicitate la infracțiunea amintită.

Chiar dacă faptele de evaziune fiscală s-au prescris, legea prevede recuperarea prejudiciului creat statului, care în acest caz a fost stabilit de judecători la peste 480.000 de lei, bani pe care Cătălin Dan Crihană, Liviu Dan Roman și Nuți Răutoiu trebuie să îi returneze ANAF în contul TVA dedusă nelegal și impozitului pe profit suplimentar de plată, la care se adaugă dobânzi și penalități.

Achiziții fictive de cereale și îngrășăminte

Procurorii anticorupție din Galați au stabilit că, în calitate de șef al Serviciului de Inspecție din cadrul Direcției Finanțelor Publice Galați, Mariana Ion Cozma ar fi pretins și ar fi primit de la Cătălin Dan Crihană, prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în 2013 și 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.

Într-una din cele două situații, pretinderea și primirea s-a făcut și cu ajutorul Roxanei-Cristina Grigorescu (subordonata șefei Serviciului de Inspecție Fiscală la acea vreme).

Potrivit anchetatorilor, sumele de bani ar fi fost primite sub aparența a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăți comerciale și fiul Marianei Ion Cozma, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăților respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate.

Cu ocazia verificărilor, procurorii anticorupție au descoperit că Dan Cătălin Crihană ar fi înregistrat în evidența contabilă a uneia dintre societățile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziții nereale de bunuri (cereale și îngrășăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziții nereale, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în sumă totală de peste 480.000 de lei.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite