Toate diplomele profesorilor din Vaslui, verificate în urma scandalului unei false profesoare, care a predat ilegal 15 ani
0ISJ Vaslui a dispus verificarea dosarelor de încadrare ale profesorilor de către secretariatele școlilor la care lucrează. Dacă profesorii nu au la dosar documentele originale, vor trebui să le aducă pentru a putea fi confruntate cu cele existente la unitatea de învățământ la care lucrează.
Cazul viceprimăriței din comuna Codăești, care fusese inițial reținută de polițiști și apoi plasată sub control judiciar pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals după ce s-a descoperit că și-a luat toate gradele dicatice cu acte de studii false, a determinat Inspectoratul Școlar Județean Vaslui să verifice dosarele de încadrare ale dascălilor de la toate școlile din iudeț.
„Vă rugăm ca până în data de 30 ianuarie 2024, să dispuneți următoarele lucruri: 1. Verificarea actelor de studiu aflate la dosarul de încadrare a personalului didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic prin confruntarea documentelor existente cu actele de studiu în original. 2. Consemnarea pe copiile actelor de studiu aflate la dosarul de încadrare cu mențiune “conform cu originalul, numele și prenumele conducătorului unității de învățământ, data și semnătura”. 3. Întocmirea unui proces-verbal privind activitatea desfășurată și consemnarea tuturor aspectelor negative constatate. Transmiterea către Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a procesului-verbal până pe data de 30 ianuarie 2024, ora 14:00”, se menționează în adresa trimisă de Inspectoratul Școlar Județean unităților școlare din județul Vaslui.
Scandalul care a declanșat verificările dosarelor de încadrare ale dascălilor
Lenuța Damian este şi profesor de Limba Română la Liceul „Ştefan cel Mare" din comuna Codăeşti și este acuzată că ar fi folosit o diplomă falsă, în baza căreia ar fi obţinut inclusiv gradul didactic I.
„Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au probat activitatea infracțională a unei femei, de 50 de ani, din comuna Codăești, județul Vaslui, cercetată pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. În urma cercetărilor efectuate a reieșit că, în perioada 2008 – 2023, femeia ar fi falsificat acte de studii, care ar fi atestat calificarea de cadru didactic, obținând, în baza acestora, toate gradele profesionale”, au precizat reprezentanții IPJ Vaslui.
Pe 18 ianuarie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui au pus în executare patru mandate de percheziție domiciliară, la adrese din comuna Codăești, de unde au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă.
„În aceeași zi, în baza probatoriului administrat, polițiștii au luat față de persoana cercetată măsura reținerii, pentru 24 de ore, aceasta urmând a fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru dispunerea unei măsuri preventive. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui continuă cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru stabilirea și probarea întregii activități infracționale a femeii”, au mai transmis reprezentanții IPJ Vaslui.
Anchetată într-un alt dosar penal
Pe diploma de care Lenuța Damian s-a folosit la angajare, dar și pentru a-și obține ilegal toate gradele didactice, se menționează că ar fi fost emisă de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Anterior, Lenuţa Damian a fost anchetată într-un alt dosar penal, fiind acuzată că, în calitate de diriginte, ar fi modificat nota unei eleve, la un alt obiect faţă de cel pe care ea îl preda la clasă.
La finalul cercetărilor, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus renunţarea la urmărirea penală.
Lenuţa Damian a candidat pe listele PNL la alegerile din anul 2020 și a fost aleasă viceprimar al comunei Codăești.