Povestea primului român care a vâslit pe Dunăre de la izvoare până la vărsare. Organizează ture spectaculoase cu caiacul FOTO

0
Publicat:

Valerică Rîmbu l-a însoțit pe celebrul înotător Avram Iancu într-o cursă temerară, iar apoi a vâslit singur 1.000 de kilometri până la Sulina. A reușit în decursul timpului să facă din caiac un mijloc atipic de petrecere a timpului liber, iar acum sute de români îl însoțesc în ture pe apele României.

Valerică Rîmbu FOTO arhiva personală
Valerică Rîmbu FOTO arhiva personală

Valerică Rîmbu (65 de ani) a urcat pentru prima dată într-un caiac acum 47 de ani. A făcut caiac de performanță și a activat pentru clubul Steaua, dar o accidentare l-a împiedicat să își continue cariera.

Nu a renunțat însă la marea lui pasiune, iar în urmă cu 13 ani s-a reapucat de caiac și a devenit campion național de două ori la categoriile fond (5 kilometri) și maraton (14 kilometri), la categoria de vârstă de peste 63 de ani.

Ce l-a făcut cu adevărat cunoscut în România, dar și peste hotare, a fost faptul că l-a însoțit, în 2017, pe cunoscutul înotător Avram Iancu, care a înotat timp de 60 de zile în Dunăre fără costum de protecție.

„Am fost îngerul lui păzitor atunci. S-au întâmplat atunci niște lucruri și nu a reușit“, își amintește sportivul pentru „Weekend Adevărul“. L-a însoțit pe Avram Iancu până la Orșova, iar de acolo a plecat singur cu caiacul, pe o distanță de 1.000 de kilometri, pe care i-a străbătut în 10 zile.

Cu acel prilej, Valerică Rîmbu a stabilit un record național, fiind primul român care a mers cu caiacul de la izvoare, de la Donaueschingen din Pădurea Neagră (Germania), până la Sulina, la Marea Neagră.

„A fost o experiență extraordinară, de neuitat, care într-un fel mi-a schimbat viața“, ne-a mărturisit gălățeanul. A făcut două ture cu caiacul și pe canalul Dunăre-Marea Neagră, una dintre ele marcând simbolic 35 de ani de la inaugurarea traseului navigabil.

A vâslit și în Bosnia-Herțegovina și Serbia, pe râul Drina, un itinerar spectaculos de patru zile prin canioane.

Tura pe trei ape

Gălățeanul este cunoscut și pentru turele spectaculoase pe care le organizează pe Dunăre, dar și pe lacul Brateș, pe canalul Măcin, pe Prut, Siret și în Deltă, cu amatori care învață să meargă cu caiacul.

A cumpărat șase caiace – patru de simplu și două de dublu – când a revenit la marea lui pasiune. Iar în urmă cu șapte ani și-a început propria tradiție: „tura pe trei ape“, așa cum îi place să o denumească, înseamnă vâslit 6 kilometri pe râul Buzău, apoi 27 de kilometri pe Siret și încheie tura pe Dunăre.

Valerica Rimbu 2 FOTO arhiva personala jpg

A început acest obicei anual cu 13 persoane, iar în acest an, de Bobotează, a ajuns la peste 80 de participanți. Au venit amatori de o aventură cu caiacul din București, Suceava, Iași, Bacău, Slobozia, Sfântu Gheorghe, Covasna și Brașov.

„Majoritatea sunt oameni care nu au avut treabă cu acest sport. A fost suficient să vină o dată, iar acum ne urmează la orice ieșire pe care o facem“, ne-a spus Valerică Rîmbu.

Nu există lecții de învățat să mergi cu caiacul, după cum ne subliniază sportivul. Deplasarea cu caiacul de tură, cum îl numește, este o deprindere pe care fiecare și-o însușește în ritmul propriu, sub supravegherea sa.

Valerica Rimbu 3 FOTO arhiva personala jpg

„Mulți confundă caiacul de tură cu cel de competiție, acel caiac în care te urci pe o parte și cazi pe cealaltă, în sensul că este foarte îngust“, explică acesta cu umor. După ce capătă experiență, caiaciștii amatori trec la caiace mai performante, pe care, de multe ori, și le cumpără singuri.

Aventuri cu caiacul pentru mișcare și peisaje

Cei mai mulți vin pentru aventura cu caiacul, dar și pentru frumusețea locurilor pe care le admiră în timpul turelor pe apă pe care le fac. Majoritatea lucrează la multinaționale și vor la sfârșit de săptămână să evadeze din oraș și să aibă parte de o experiență unică și să își reîncarce bateriile.

Ieșirile în Deltă cu caiacul sunt mereu spectaculoase FOTO Valerică Rîmbu
Ieșirile în Deltă cu caiacul sunt mereu spectaculoase FOTO Valerică Rîmbu

„Facem ture scurte, de șase kilometri, dar și ture de 30 de kilometri. Avem și ture de sfârșit de sezon, pe care le facem în Delta Superioară“, spune Valerică Rîmbu.

Unii au ajuns la nivelul la care închiriază un caiac și își stabilesc singuri traseul. Prețurile variază de la 100 de lei pe zi pentru un caiac simplu până la 250 de lei pentru un caiac de dublu.

Între timp, Valerică și-a mărit flota, ajungând să dețină acum 30 de caiace de simplu și 5 de dublu, mai multe caiace de competiție, dar și unele de colecție, pe care intenționează să le expună într-un muzeu pe care vrea să îl deschidă în complexul lacustru Somova-Parcheș, între Isaccea și Tulcea.

De multe ori caiaciștii amatori își stabilesc singuri traseele FOTO Valerică Rîmbu
De multe ori caiaciștii amatori își stabilesc singuri traseele FOTO Valerică Rîmbu

Caiaciștii admiră și filmează peisajele de vis și varietatea de păsări din acest mănunchi de lacuri legate între ele prin canale.

La vâsle pentru cauze umanitare

Valerică Rîmbu a fost implicat și în numeroase cauze umanitare. De-a lungul anilor a vâslit zile întregi pentru a strânge bani pentru copiii cu autism și parapareză spastică, dar și pentru a achiziționa un caiac (dragon boat) pentru echipa de caiaciști profesioniști de la Galați, care a ajuns campioană națională la categoriile senior, master și mixt datorită donației pe care acesta a făcut-o.

Valerică Rîmbu vâslește constant pentru cauze umanitare FOTO arhiva personală
Valerică Rîmbu vâslește constant pentru cauze umanitare FOTO arhiva personală

Ne mărturisește că în spatele acestor gesturi demne de laudă este și un motiv puțin egoist: „Stau în spatele caiaciștilor amatori când ieșim pe apă și de multe ori nu reușesc să îmi fac plăcerea. Și din când în când mai pornesc într-o tură de 24 de ore“.

Își amintește de prima lui astfel de tură. A vâslit pe o distanță de 200 de kilometri, plecând de la Galați, a urcat pe canalul Vâlciu și a ajuns la Giurgeni-Vadu Oii. A dormit într-un cort, iar a doua zi a navigat pe canalul Măcin și s-a întors la Galați.

GALERIE FOTO VALERICĂ RÎMBU

Atunci i-a venit ideea ca de tot acest efort să beneficieze cei aflați în nevoie și se gândește acum să facă din turele de 24 de ore ceva de tradiție, la care să îi aducă și pe sportivii de performanță din țară, dar și pe cei din străinătate care doresc să îi susțină inițiativa.

În 2023 a cumpărat din donații 62 de treninguri pentru copiii care fac caiac în Galați.

Traseu în sălbăticie, la doi pași de casă

Pentru amatori, are un traseu ușor, de 14 kilometri, care pleacă de pe Siret, de la Șerbeștii Vechi, și se încheie aproape de Bacul din Galați. Cei care trec pentru prima dată pe acolo au senzația că sunt în sălbăticie, nu la doi pași de orașul de la malul Dunării.

Caiaciștii amatori au aflat că pot vâsli în sălbăticie și foarte aproape de oraș FOTO Valerică Rîmbu
Caiaciștii amatori au aflat că pot vâsli în sălbăticie și foarte aproape de oraș FOTO Valerică Rîmbu

Turele pe Prut, de 30 de kilometri, sunt pentru cei cu ceva experiență cu caiacul, dar și traseele de pe Dunăre și lacul Brateș sunt la fel de spectaculoase. Profilul lui de Facebook este plin de comentarii din partea celor care au rămas impresionați de plimbările cu caiacul și peisajele de vis pe care le-au văzut.

„Îi chem pe cei dornici de mișcare și aventură să descoperim împreună locuri minunate. Sunt foarte mulți cei care ni s-au alăturat, pentru că se simt în siguranță și au o multitudine de trasee pe care le pot alege. Este important să urci pentru prima dată într-un caiac, iar după 10-15 minute sunt convins că te prinde și nu mai lipsești de la turele noastre“, este invitația lui Valerică Rîmbu pentru cei dornici să iasă din zona de confort și să facă ceva ieșit din tipare.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite