Focar de pestă porcină africană la Mândreşti. Este al treilea din 2020 în judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată pe 9 ianuarie, iar în 10 ianuarie Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  Galaţi a decis  măsurile de prevenire a răspândirii molimei.

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi anunţat că potrivit datelor furnizate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Galaţi a fost raportat un nou focar de pestă porcină africană (PPA) în localitatea Mândreşti, comuna Valea Mărului.

Joi, 9 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmarea de la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astazi, 10.01.2020 şi a aprobat Planul de măsuri la suspiciunea de pesta porcină africană. Conform procedurilor, tot în cadrul aceleiaşi şedinţe s-au mai aprobat: decizia de distrugere a carcaselor şi cadavrelor de suine prin metode alternative de îngropare, decizia de plasare sub supraveghere în suspiciunea pestă porcină africană şi de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare şi măsuri, decizia de informare a cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri.

Autorităţile nu au făcut publice legate de amploarea răspândirii molimei la Mândreşti şi nici nu au precizat câte animale au murit sau urmează a fi eutanasiate preventiv.

Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Acesta este cel de-al treilea focar de pestă porcină africană depistat în judeţul Galaţi de la începutul anului 2020. Celălalte focare au fost confirmate la Schela şi la Griviţa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite