Pesta porcină africană, un nou focar în judeţul Galaţi, la Griviţa. Este deja al doilea din anul 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veterinarii vor ucide preventiv toţi porcii din Griviţa FOTO Adevărul
Veterinarii vor ucide preventiv toţi porcii din Griviţa FOTO Adevărul

Periculosul virus, care produce la porci o mortalitate de sută la sută a fost depistat în două gospodării din amintita localitate. Toţi cei aproape 500 de porci din Griviţa vor fi ucişi preventiv de către veterinari.

Prefectura Judeţului Galaţi a anunţat că în judeţ şi-a făcut apariţia un nou focar de pestă porcină, deja al doilea din anul 2020. De data aceasta, prezenţa virusului a fost confirmată în două gospodării situate în vestul localităţii Griviţa, după ce primul focar fusese înregistrat la Schela.

„Genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău. Imediat ce s-a primit confirmarea, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a transmis instituţia amintită.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit pe 5 ianuarie.2020 şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în cele două gospodării din localitatea Griviţa.

„Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a celor 474 de porci aflaţi în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Pentru lichidarea rapidă a focarului, membrii comisiei de evaluare au fost convocaţi în data de  6.01.2020, ora 8.30, la sediul Primăriei comunei Griviţa”,  a mai informat Instituţia Prefectului.

Este de reţinut faptul că în acestă zonă, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.

Tot în cadrul aceleiaşi sedinţe, s-a aprobat, atât planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, cât şi decizia de instaurare a zonei de protecţie şi supraveghere ca urmare a confirmării oficiale a bolii pestă porcină africană, în gospodăria situată la marginea vestică a Comunei Schela.

„Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă, care nu afectează oamenii, dar este extrem de periculoasă pentru animale şi se răspândeşte cu repeziciune”, a mai precizat instituţia citată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite