Dunărea, în clocot în luna mai. Imagini spectaculoase cu norii de aburi au acoperit fluviul la răsărit

0
Publicat:

Dunărea, în clocot în luna mai. Nori de aburi au acoperit fluviul la răsărit, care pare că a dat în clocot. Fenomenul este spectaculos și are loc îndeosebi în lunile noiembrie și februarie, și mai rar în lunile de primăvară.

Dunărea, în clocot în luna mai FOTO: C. Mazilu
Dunărea, în clocot în luna mai FOTO: C. Mazilu

În fotografiile făcute joi, 11 mai, pe faleza superioară se observă cum Dunărea a dat în clocot, fiind acoperită de nori aburi în dreptul orașului Galați. Potrivit specialiștilor, fenomenul apare din cauza diferenţei mari dintre temperatura apei şi cea a aerului, din timpul zilei și a nopții.

„Fenomenul apare atunci diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos”, susține Dorian Dumitru, specialist în navigație.

Fenomenul nu generează probleme în traficul naval şi nu se impun măsuri speciale, spun specialiștii în navigație. Navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.

Nori de aburi pe Dunăre FOTO: C. Mazilu
Nori de aburi pe Dunăre FOTO: C. Mazilu

La Galați este cea mai lungă Faleză a Dunării 

Cea mai lungă faleză amenajată la malul Dunării va fi modernizată de autorităţile din Galaţi, în urma unei investiţii cu fonduri europene. Vor fi construite amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători şi biciclişti, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit turistic.

Faleza Dunării din Galați FOTO: ARHIVA
Faleza Dunării din Galați FOTO: ARHIVA

Primăria municipiului Galaţi a anunţat încă de anul trecut că a fost semnat contractul de finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea documentaţiei proiectului „Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării”.

Faleza Dunării de la Galaţi este cea mai lungă faleză amenajată la malul fluviului şi, în acelaşi timp, locul unde pot fi găsită o expoziţie de sculptură în  metal unică în Europa prin prisma numărului de exponate, dar şi a notorietăţii autorilor (artişti foarte cunoscuţi din 12 ţări).

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite