De Ziua Internaţională Împotriva Tutunului se va milita împotriva publicităţii la tutun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie, se sărbătoreşte "Ziua Naţională fără Tutun”. Toate acţiunile organizate de autorităţi în această zi încearcă să prezinte opiniei publice riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi promovează politicile sociale de reducere a consumului.

Având ca temă „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, în acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) speră să convingă statele membre să implementeze art.13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, care se referă la interzicerea publicităţii, sponsorizării şi promovării tutunului astfel încât cât mai puţine persoane să fie tentate să fumeze.

La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape şase milioane de oameni, din care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la şase milioane, la opt milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

De asemenea, la nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după hipertensiune), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din zece.

La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog marchează această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos.

"Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi vor desfăşura, în perioada 21 – 27 noiembrie, în mediul şcolar şi în comunitate, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc", spune coordonatorul Centrului, Cristina Chelban.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite