Nucile ne ajută să trăim mai mult. Câte ar trebui să mâncăm zilnic
0Persoanele care includ zilnic în dietă nucile, alunele sau migdalele au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, de diabet şi de cancer, arată un nou studiu.
Cu cât mănânci mai multe nuci, cu atât vei avea mai multe beneficii pentru sănătate, susţin oamenii de ştiinţă americani de la Dana-Faber Cancer Institute şi de la Brigham and Women’s Hospital, după realizarea celui mai mare studiu pe această temă.
În cadrul studiului, au fost monitorizate 120 de mii de persoane pe o durată de 30 de ani. Rezultatele au arătat că:
- oamenii care mâncau nuci o dată pe săptămână au avut un risc cu 11% mai mic de a deceda pe parcursul studiului decât cei care nu au mâncat deloc nuci.
- până la patru porţii de nuci pe săptămână reduc cu 13% riscul de deces.
- un pumn de nuci pe zi scade acest risc cu 20%.
„Cel mai evident beneficiu al consumului de nuci cu regularitate a fost scăderea cu 29% a riscului de deces prin boli cardiovasculare. Dar şi reducerea cu 11% a riscului de deces prin cancer a fost semnificativă“, a subliniat medicul Charles Fuchs, coordonatorul studiului, pentru BBC.
Totuşi, este dificil de punctat dacă nu cumva şi alte obiceiuri pe care le aveau consumatorii de nuci au participat la toate aceste beneficii pentru sănătate, precizează alţi specialişti. Mai ales că, după cum a arătat studiul, persoanele care obişnuiau să mănânce nuci aveau şi un stil de viaţă mai sănătos.
Beneficiile sunt date, în primul rând, de conţinutul mare de grăsimi „bune“, adică de acizi graşi Omega 3 şi Omega 9.
Câte nuci ar trebui să mănânci zilnic
Asociaţia Americană a Inimii recomandă patru porţii de nuci nesărate pe săptămână. O porţie înseamnă un pumn – aproximativ 45 de grame – 23 de migdale, de exemplu. Le poţi diversifica: arahide, nuci, alune de pădure, midale, caju şi fistic. Le poţi ronţăi ca gustare, în loc de biscuiţi sau de produse de patiserie, dar le poţi adăuga şi în salate sau în alte tipuri de mâncare.
Atenţie, totuşi! Toate nucile sunt foarte bogate în calorii şi, consumate în cantităţi mari, îngraşă.
Citeşte şi:
5 moduri prin care poţi să scazi nivelul colesterolului
Colesterolul este văzut de mult ca un inamic al sănătăţii inimii, iar noile studii ne învaţă şi mai multe despre această „bestie“ care ne pune sănătatea în pericol. În primul rând, există un colesterol bun şi altul rău. Cel bun trebuie ţinut la un nivel puţin crescut, iar cel rău trebuie scăzut. Există câteva sfaturi care te ajută să faci asta.
Alimentele acide cresc riscul de diabet. Care sunt acestea
O dietă bogată în lactate şi în produse din carne, ne predispune la diabet de tip 2, avertizează specialiştii francezi.
În ultimii ani, România a fost împânzită de numeroase magazine pe rafturile cărora sunt expuse spre vânzare produse şi de două ori mai scumpe decât cele convenţionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Pâine, peşte, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianţi ca alimente mult mai sănătoase decât cele obişnuite şi care fac adevărate minuni pentru cei care îşi permit să le consume.