Curierul care a înscenat o tâlhărie a fugit în Anglia. Furase încasări de 15.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Ca să facă rost de bani pentru rezolvarea unor probleme financiare personale, un tânăr i-a indus în eroare pe poliţişti, reclamând o tâlhărie imaginară a cărei victimă ar fi fost. A recunoscut în cele din urmă că el a furat banii, iar după ce i-a restituit, a plecat în Anglia.

Judecătoria Galaţi l-a condamnat în 5 august pe Zamfir Ionuţ Momoloacă, un tânăr de 25 de ani din Galaţi, la 2 ani de închisoare cu executare pentru delapidare. Decizia instanţei nu este definitivă.

Bărbatul este protagonistul unui incident care l-a făcut cunoscut la nivel naţional. Pe 4 iunie 2020, în timp ce lucra pentru o firmă de curierat, i-a venit ideea să însceneze o tâlhărie ca să pună mâna pe încasările din acea zi, fiind vorba de peste 15.000 de lei.

„A distribuit colete în acea zi, încasând în total suma de 15.246 de lei, suma de 270 de lei fiind încasată prin plata cu cardul bancar, iar restul cu bani cash. După ce a efectuat ultima livrare, a numărat toţi banii să vadă ce sumă a încasat şi i-a venit ideea să-şi însuşească banii proveniţi din încasările efectuate în acea zi şi să însceneze o eventuală faptă de tâlhărie asupra sa. A fost motivat să comită această faptă din cauza unor probleme financiare, pe care le avea concubina sa, respectiv moartea tatălui său, care a decedat la 1 iunie 2020”, au stabilit anchetatorii.

S-a dus la postul de Poliţie din comuna gălăţeană Vânători şi a reclamat că a fost jefuit de doi bărbaţi care conduceau o maşină cu numere de Anglia. „Înainte să vorbească cu şeful de post al comunei Vânători, a procedat la ascunderea sumei de bani provenită din încasări sub scaunul şoferului, iar telefonul l-a aruncat în compartimentul bagaj al maşinii, pentru a nu fi văzut cu el asupra sa”, se menţionează în rechizitoriu.

Nu a durat până poliţiştii s-au prins că povestea tânărului este cusută cu aţă albă. La scurt timp a recunoscut că a înscenat o tâlhărie ca să facă rost de bani pentru a-şi rezolva problemele financiare personale.

A restituit banii şi a plecat în Anglia

A restituit toţi banii, dar înainte ca procesul să se încheie, a plecat în Anglia. 

Ionuţ Momoloacă nu este la prima infracţiune. Bărbatul are la activ mai multe condamnări pentru infracţiuni patrimoniale în Anglia. Acesta este şi motivul pentru care instanţa a decis să îl trimită după gratii, apreciind că recunoaşterea faptei şi restituirea banilor nu sunt motive suficiente pentru a-i aplica o pedeapsă cu suspendare.

„Noţiunea de „efort”, neavând un sens autonom în legislaţia penală, presupune conform DEX, o mobilizare a forţelor fizice sau psihice ale organismului în vederea realizării unui randament superior celui obişnuit sau pentru a învinge o dificultate, or, restituirea produsului infracţiunii, nu a implicat o astfel de mobilizare din partea inculpatului. De asemenea, modalitatea în care a fost proiectată infracţiunea şi conduita de inducere în eroare a organelor judiciare, prin sesizarea unei infracţiuni nereale de tâlhărie, imprimă o gravitate faptei şi o periculozitate inculpatului, care sunt incompatibile cu circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal”, spun judecătorii.

Dacă decizia iniţială a Judecătoriei Galaţi va fi menţinută şi de instanţa superioară, autorităţile judiciare vor fi nevoite să facă demersuri pentru extrădarea tânărului în România în vederea executării pedepsei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Târg unic de produse imprimate 3D la Târgu Ocna. Obiectele sunt create tridimensional de liceeni

Români acuzaţi că au retras ilegal bani din conturi, achitaţi fiindcă la cercetarea penală a participat şi SRI, deşi nu avea atribuţii

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite