Cum facem cea mai gustoasă plachie cu costiţă de porc. De ce se adaugă supă de pui şi cât timp se fierb legumele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul are o istorie de câteva sute de ani, regăsindu-se şi într-una dintre povestirile lui Ion Creangă, ”Capra cu trei iezi”. Secretul gustului savuros al plachiei stă în tragerea la tigaie a fâşiilor de porc afumate şi în combinarea legumelor cu orezul sotat în unt şi ulei.

Începem prin a topi puţin unt în ulei, după care adăugăm orezul spălat şi scurs foarte bine, preferabil fiind să îl lăsăm să se usuce pentru a se prăji cât mai uşor. Amestecăm permanent, iar când orezul începe să capete culoarea galbenă, adăugăm supa în care am fiert un pui sau cea pe care am pregătit-o pentru o ciorbă şi îl lăsăm să fiarbă încet, la foc mic.

”Fâşiile de porc afumate le putem fierbe înainte pentru a obţine supa în care fierbem orezul sau putem folosi supă de pui. Le tragem apoi la tigaie până se înmoaie, sub adăpostul capacului, ca să spun aşa”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Orez-două căni;

-Supă de carne-patru căni (aproximativ un litru);

-Unt-100 de grame;

-Ulei-100 de mililitri;

-Ceapă-două, trei bucăţi;

-Ardei gras verde-o bucată;

-Ardei gras roşu-o bucată;

-Usturoi-trei căţei;

-Pătrunjel-o legătură.

Ceapa o tocăm mărunt, iar ardeii graşi îi tăiem julienne, adică în fâşii lungi de 2-4 centimetri şi subţiri de 2-3 milimetri, adăugând apoi legumele peste costiţă. Punem şi usturoiul, tăiat de asemenea mărunt, şi le fierbem până când legumele încep să se înmoaie.

”Toate aceste ingrediente le răsturnăm apoi peste orez, acoperim tigaia cu un capac şi o băgăm la cuptor pentru alte 15-20 de minute, astfel încât aromele să se întrepătrundă. Gustăm puţin pentru a verifica dacă ingredientele s-au pătruns bine, în special fâşiile de costiţă, şi nu adăugăm sare decât dacă este absolut necesar, carnea fiind sărată la momentul afumării”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Putem pune la final puţin piper şi cimbru pentru a da o aromă deosebită preparatului, iar după ce îl mai lăsăm câteva minute la cuptor, scoatem tigaia şi putem servi plachia cu costiţă de porc cu pâine de casă, peste care presărăm înainte puţin pătrunjel tocat mărunt.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite