Cum a scăpat un şofer de plata amenzii pentru că şi-a urcat Dacia pe trotuar. Ce l-a exonerat de răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Conducătorul auto a contestat în justiţie sancţiunea contravenţională primită de la Poliţia Locală şi a câştigat. El a demonstrat cu acte că maşina i se defectase, iar ca să nu încurce traficul rutier în zonă a urcat-o prin împingere pe trotuar.

Judecătoria Galaţi l-a exonerat pe un conducător auto din Galaţi de plata unei sancţiuni contravenţionale aplicate de Poliţia Locală pentru că pe 08.05.2022 a condus şi a oprit un autoturism marca Dacia pe trotuarul unei străzi din Galaţi, îngreunând traficul pietonal în zonă. 

Decizia instanţei nu este definitivă.

Şoferul a atacat procesul-verbal de contravenţie în justiţie, susţinând că maşina se defectase şi necesita tractare. A depus la dosar o factură şi o chitanţă prin care a făcut dovada că autovehiculul a fost tractat, dar şi că a comandat un nou electromotor, piesa care se stricase şi îl lăsase cu maşina în drum. 

Potrivit art. 1 din O.G. nr. 2/2001, „Constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie”. Ori, în acest caz, şoferul nu a intenţionat să comită contravenţia, ci a fost forţat de împrejurare. Instanţa a stabilit că şoferul s-a aflat într-o situaţie fortuită.

Potrivit legii, cazul fortuit constă în intervenţia unui eveniment sau a unei întâmplări ce nu putea fi prevăzută sau înlăturată şi care determină producerea rezultatului socialmente periculos, iar în lipsa factorului intelectiv, fapta este săvârşită fără vinovăţie.

„Instanţa reţine că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile cazului fortuit, întrucât defecţiunile apărute la autoturism l-au determinat pe petent să parcheze autovehiculul în locul indicat în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie, deoarece acesta necesita tractare, iar defecţiunile nu au putut fi prevăzute de către acesta”, este concluzia instanţei, care a anulat procesul verbal de contravenţie.  

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

De ce au fost declarate nule probele împotriva unui minor prins la volan

Dispozitiv creat de un student din Galaţi, cu ajutorul căruia medicii pot pune diagnostice precise

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite