Dispozitiv creat de un student din Galaţi, cu ajutorul căruia medicii pot pune diagnostice precise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rares Aurelian Avădanei şi tableta care „vede” organele unei persoane cu ajutorul realităţii augmentate FOTO Florin Marian Bogdan
Rares Aurelian Avădanei şi tableta care „vede” organele unei persoane cu ajutorul realităţii augmentate FOTO Florin Marian Bogdan

Rareş Aurelian Avădanei, student la Facultatea de Inginerie din Galaţi, a creat un dispozitiv medical prin modificarea unei imprimante 3D, care reproduce organele din corpul uman pentru a genera diagnostice medicale cât mai precise.

Rareş Aurelian Avădanei (20 de ani), student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi, a creat un dispozitiv ce le va permite medicilor să pună diagnostice mult mai precise. Tânărul a înlocuit capul de imprimare al unei imprimante 3D cu un dispozitiv medical prin care este scanat corpul uman, iar prin intermediul unei aplicaţii pe care a creat-o poate recrea organele unde au fost depistate probleme medicale, precum şi gradul de afectare al acestora, pe baza altor examene medicale, cum sunt tomografiile.

„Putem lua ca exemplu plămânii. Pe baza scanărilor făcute de dispozitivul medical, dar şi a altor examene medicale, cum este RMN-ul, se va recrea 3D organul în cauză, iar medicii vor putea astfel să vadă cu exactitate cât de mult este afectat organul şi să prescrie tratamentul adecvat”, îşi explică inovaţia Rareş.

Modificarea unei imprimante 3D pentru a crea un dispozitiv medical este văzută cu ochi buni de medici, cu condiţia să implice costuri mici de producţie, astfel încât să poată fi utilizat pe scară largă. De asemenea, un mare avantaj ar fi şi cheltuielile reduse de exploatare, pentru că o problemă o reprezintă acum, de pildă, la tomograf, costurile mari cu materialele consumabile. Nu poate fi omis nici timpul de realizare a imaginilor după scanare, mai ales în medicina de urgenţă, unde este nevoie de un diagnostic cât mai precis într-un timp cât mai scurt.

„Este de dorit ca acest dispozitiv să aibă şi un algoritm de diagnostic, care să cuprindă şi o listă de patologii atât imagistice, cât şi din punct de vedere al laboratorului. Dacă se merge pe inteligenţa artificială, atunci sistemul va procesa datele mult mai rapid decât o face creierul uman, astfel încât să genereze un diagnostic cât mai precis”, ne-a declarat Valentin Boldea, medic primar la Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi.

Aplicaţie medicală bazată pe realitatea augmentată

Nu este singura inovaţie a studentului. Ionuţ a scris şi un algoritm ce permite elevilor şi studenţilor să vadă organele umane şi să le înveţe mai bine cu ajutorul unei tablete ce este poziţionată pe anumite zone ale corpului. De pildă, când tableta este poziţionată în zona plămânilor sau ficatului, pe ecran apar organele respective în forma lor anatomică.

„M-am gândit că o astfel de aplicaţie le-ar fi foarte utilă elevilor şi studenţilor pentru a învăţa anatomia corpului uman. Vor vedea fiecare organ şi vor putea înţelege mai bine cum funcţionează pentru că fiecare din acestea va fi recreat tridimensional”, detaliază Rareş. Ideea de-a crea algoritmul amintit i-a venit după ce verişoara lui, care este studentă la Medicină, i-a spus că ar fi util ca teoria pe care o învaţă să se îmbine şi cu o parte explicativă, însă la un nivel mai profund, dincolo de ceea ce văd în spitalele unde fac practică.

„Vorbim practic de o aplicaţie ce se bazează pe realitatea augmentată, care recunoaşte anumite elemente vizuale şi care suprapune peste corpul pacientului realitatea virtuală, cum poate fi modelul 3D al plămânilor, rinichilor sau inimii”, spune doctorul inginer Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi şi coordonatorul Cercului Ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, din care face parte şi Rareş.

Tânărul din Galaţi doreşte să înregistreze ambele inovaţii la OSIM, în ideea să salveze vieţi, dar şi ca elevii şi studenţii să aibă o mai bună înţelegere a corpului uman. După absolvirea facultăţii, îşi doreşte să lucreze la colosul siderurgic Liberty Galaţi sau la producătorul de maşini Renault, urmând să decidă pe ce domeniu din inginerie va activa.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pedeapsa primită de românul care l-a lovit în plin cu maşina pe agresorul fratelui său, ca să se răzbune. „Mai eşti şmecher?”

Cazul violatorului unei fetiţe despre care judecătoarea care l-a eliberat a spus „faptele nu au generat o rumoare socială de amploare.” Ce pedeapsă a primit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite