Cum ştii că ţi-ai ales meseria potrivită. Lucrurile care te fac să simţi împlinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi îşi aleg profesia în funcţie de criterii care nu au nicio legătură cu pasiunea lor, banii înclinând de cele mai multe ori decisiv balanţa. Partea financiară este importantă, evident, dar nu este totul. Dacă reducem ceea ce facem doar la asta, ar dispare creativitatea şi imaginaţia.

Există câteva criterii care ne indică fără să greşim că ne-am ales profesia care ni se potriveşte. Cel mai important este faptul că abia aşteptăm să ne ducem dimineaţa la muncă şi, mai mult decât atât, simţim că nu muncim, ci mai degrabă ne distrăm şi mai suntem şi plătiţi pentru asta.

„Lumea este într-o permanentă schimbare. Nu mai este ca pe vremuri, când exista o tradiţie în familie ca cei mici să urmeze meseria sau profesia părinţilor. Acum vorbim de un echilibru între job şi viaţa personală, dar şi de epuizarea la locul de muncă şi, mai nou, lucrul de la distanţă. În acest ultim caz, pentru unii este jobul ideal să lucreze de acasă, dar pentru alţii este o sursă de iritare şi de stres”, explică psihologul Stelian Chivu.

Un alt indiciu este sentimentul pe care îl avem că jobul ales se potriveşte cu personalitatea noastră şi ne aduce numeroase împliniri. 

În plus, colegii de serviciu devin o a doua familie pentru noi, iar la un moment nu vom mai cuantifica succesul doar prin veniturile pe care le obţinem.

„Jobul potrivit te armonizează, te dezvoltă şi îţi măreşte încrederea în tine. În contrapondere, ştii că nu ţi-ai ales meseria potrivită când eşti permanent nemulţumit şi îţi cauţi alt serviciu. Te plictiseşti în ceea ce faci, nu există posibilităţi de promovare, iar munca te oboseşte puternic şi te stoarce de energie”, pune în oglindă psihologul Stelian Chivu câteva dintre elementele care ne spun cu certitudine când ne-am ales bine profesia sau meseria sau am eşuat în această privinţă.

Mentalii, emoţionalii şi inadaptaţii

Un alt indiciu că nu avem jobul potrivit este pierderea rapidă a răbdării în orice am face şi lipsa aproape totală de interes, ce ne conduce inevitabil la blazare. 

Există trei categorii de persoane. În prima dintre ele intră mentalii, persoane care evaluează, etichetează şi merg, de regulă, pe şabloane mentale. De pildă, angajarea la stat îţi asigură un venit sigur şi stabil până la ieşirea la pensie.

„Acest gen de persoane au tendinţa să îşi continue profesia, indiferent cât de mult i-ar solicita şi chiar dacă le-ar pune în pericol sănătatea. Merg în general pe ideea că nu îşi vor mai găsi de muncă în altă parte, chiar dacă nu au verificat să vadă dacă aşa stau lucrurile”, spune psihologul Stelian Chivu.

A doua categorie este cea a emoţionalilor. Sunt genul de persoane care cedează uşor la presiune şi stres şi îşi caută des alte joburi. 

Neadaptaţii sunt cea de-a treia categorie. Ei sunt văzuţi ca leneşi pentru că ar prefera să nu facă nimic, dar să primească bani. Indiferent ce job li s-ar oferi, găsesc mereu motive să se eschiveze.

„Este normal să îţi schimbi de mai multe ori jobul pe parcursul vieţii, dar este important să ai curajul de-a face acest pas atunci când eşti pregătit. Asta înseamnă să cauţi, să te documentezi, să vezi ce îţi place să faci şi chiar să consulţi un specialist în domeniu, astfel încât să identifici exact ceea ce îţi place să faci şi te împlineşte profesional”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Acesta dă exemplu cazul unei paciente care îşi dorea mult să se facă pilot de avion. În urma evaluării psihoterapeutice, i-a recomandat să se orienteze către altă profesie, dar tânăra nici nu a vrut să audă. A cheltuit zeci de mii de euro pe cursuri de formare ca pilot, pentru ca în final să ajungă la concluzia că nu va putea pilota niciodată un avion.

Disponibilitatea la experimentare

Recomandarea specialiştilor este să ne schimbăm jobul atunci când constatăm că natura muncii şi stresul ne depăşeşte nivelul de suportabilitate, pentru că altfel ne vom îndrepta cu paşi repezi spre îmbolnăvire.

„Unul din secretele în a avea cariera ideală este disponibilitatea la experimentare. Dacă firma dă faliment, nu are rost să intri în depresie, ca şi cum s-ar fi terminat munca pe pământ. Este necesar să se înţeleagă că succesul se construieşte în timp, nu e ceva ce poate fi obţinut de pe o zi pe alta. De asemenea, este important să ne autoevaluăm sincer pentru a stabili cât şi ce putem oferi”, explică psihologul Stelian Chivu. 

Piaţa muncii şi angajatorii oferă în prezent un contrast destul de pronunţat. Avem pe de o parte multe persoane care sunt slab pregătite profesional, dar au pretenţii financiare exagerate, dar sunt şi firme, în special cele mari, care îşi tratează angajaţii ca pe sclavi, iar când aceştia se îmbolnăvesc sau nu maid au randamentul scontat, renunţă la ei ca şi cum ar fi o măsea stricată.

Se ridică însă problema ce facem când nu avem de ales şi trebuie să ne luăm un serviciu ca să supravieţuim.

„Chiar dacă jobul nu ne place şi este solicitant, e necesar să înţelegem că va fi pentru o perioadă scurtă de timp. Trebuie să lucrăm cu programul mental că serviciul care ni se potriveşte îl vom găsi în cele din urmă. Astfel de programe repetate constant ne ajută ca, mai devreme sau mai târziu, să facem paşii necesari pentru a obţine jobul pe care ni-l dorim”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

psiholog Stelian Chivu FOTO arhiva personala

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

De ce drumul spre boală începe când încerci să mulţumeşti pe toată lumea. Explicaţiile unui psiholog

Cum aflăm cauzele subtile ale bolilor de care suferim. De ce este esenţial să avem această rutină

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite