Cum a reuşit deputatul PSD Florin Pâslaru să-şi aranjeze curtea vilei pe bani publici. Totul a costat 540.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Florin Pâslaru FOTO Costel Crângan
Deputatul Florin Pâslaru FOTO Costel Crângan

Lucrările la curtea vilei deputatului PSD Florin Pâslaru au costat peste 490.000 de euro, la care s-au adăugat penalităţi de întârziere de circa 50.000 de euro. Jurnaliştii „Adevărul“ explică modul în care acest lucru a fost posibil din bani publici.

Deputatul PSD Florin Pâslaru a reuşit să-şi amenajeze din bani publici curtea vilei din Galaţi. Povestea a început în urmă cu şapte ani, în 2009, când Valerica Pâslaru, soţia deputatului, a dat în judecată Primăria Galaţi, solicitând să-i fie consolidat un versant al terenului proprietate personală pe care deputatul şi-a construit vila (pe strada Alexandru Ioan Cuza, ultracentral, în imediata apropiere a sediilor Primăriei şi Prefecturii).

Potrivit plângerii din instanţă, terenul începuse să alunece către Valea Oraşului şi vadul Cărăbuş, prilej cu care piscina familiei s-a fisurat, crăpături apărând şi în pereţii imobilului. 

Cum Primăria Galaţi (condusă pe atunci de social-democratul Dumitru Nicolae, subordonatul pe linie de partid al lui Pâslaru) a făcut în instanţă non-combat (nu s-a prezentat nimeni la proces, iar sentinţa nu a fost atacată), judecătorii au decis, prin sentinţa civilă nr. 10.720/2011, că administraţia publică este bună de plată.

Mai exact că trebuie să se consolideze versantul din bani publici, iar până la finalizarea lucrărilor să i se plătească Valeriei Pâslaru suma de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere, cu o perioadă de graţie de un an.

image

Procedura de achiziţie a lucrărilor a fost extrem de dificilă, dat fiind că versantul respectiv este pe proprietatea privată a altei familii, care nu a permis accesul acolo, fiind nevoie de o expropriere. Aşa se face că lucrările au fost făcute de-abia în această vară, penalitatea de 100 de lei pe zi curgând din aprilie 2012 şi până în prezent, prilej cu care s-a adunat suma de 224.381 de lei (adică aproximativ 50.000 de euro), incluzînd şi penalităţile la penalităţi. 

Municipalitatea a plătit însă penalităţile către fiul deputatului, Alexandru Pâslaru, care nu a fost parte în amintitul proces, motiv pentru care Curtea de Conturi a dispus, în urmă cu câteva zile, recuperarea banilor plătiţi ilegal.

Reparaţiile în sine şi exproprierea au înghiţit şi ele o sumă importantă de la bugetul public: aproape o jumătate de milion de euro. Pe categorii, studiul de fezabilitate şi studiu geologic au costat 68.324 de lei, iar proiectul tehnic şi detaliile de execuţie s-au plătit cu 97.712 lei (ambele au fost făcute de Iptana Bucureşti). 

Contractul de execuţie a fost adjudecat de firma Servland SRL Galaţi, care a încasat de la primărie 1,93 milioane de lei, adică aproape 440.000 de euro. În total, adunînd şi penalităţile Primăria Galaţi a cheltuit cu vila deputatului PSD circa 540.000 de euro. Totul pentru a se consolida un teren aflat în proprietate privată. Contactat de jurnaliştii „Adevărul“, deputatul PSD Florin Pâslaru nu a dorit să comenteze acest subiect.

Parlamentarul a fost condamnat în trecut la o amendă penală pentru că şi-a angajat fiul la cabinetul său parlamentar, procedură consideră ilegală de Agenţia Naţională de Integritate, care a primit şi confirmarea justiţiei, printr-o decizie definitivă.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite