Cum a apărut, pe neștiute, un nou pod la intrarea în Galați. Va ușura traficul rutier și feroviar dinspre Moldova și Ucraina

0
Publicat:

Este vorba despre o lucrare de mari dimensiuni care are drept scop facilitarea traficului rutier și feroviar în Portul Galați, inclusiv cel din Republica Moldova și Ucraina. Podul este realizat în cadrul unui proiect amplu de modernizarea a infrastructurii portuare.

Pod nou la intrarea în orașul Galați FOTO: C. Mazilu
Pod nou la intrarea în orașul Galați FOTO: C. Mazilu

Investiția este derulată de Ministerul Transporturilor și presupune dezvoltarea Platformei Multimodale Galați, un proiect care va asigura un „flux mai eficient de mărfuri în acest port, prin reconfigurarea și îmbunătățirea infrastructurii publice rutiere și feroviare de acces în port”.

Valoarea totală a proiectului este de 160 de milioane de lei. Aceasta a inclus un contract de 94 de milioane de lei pentru șosele și căi ferate noi.  Concret, lucrările constau în modernizarea a 2,284 km de drum rutier și construirea unui sens giratoriu.

De asemenea, construirea unui pasaj peste intersecția cu calea ferată în vederea eliminării blocajului în zona de acces în port și construirea a 2,288 km de cale ferată.

Construcția este aproape gata FOTO: C. Mazilu
Construcția este aproape gata FOTO: C. Mazilu

Contractul a fost semnat în mai 2022 cu Asocierea Tancrad-Citadina și Lemacons, anunța Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, la semnarea contractului. 

Podul hobanat de la Siret, al doilea cel mai mare pod din România

Tot, în zona Galați, se construiește un pod hobanat, care va fi al doilea cel mai mare pod din România. Este vorba despre podul peste râul Siret care va face parte din Drumul Expres Galați-Brăila.

Podul hobanat va avea 307 metri liniari, cu o deschidere centrală de 130 de metri și două secundare de câte 80 metri.

Proiectul cuprinde următoarele structuri: viaductul de acces de pe malul drept (896, 42 ml), podul peste Siret (307,75 ml), viaductul de acces de pe malul stâng (447,91 ml), pasaj peste complexul de cale ferată (139,14 ml).

Asociația Pro Infrastructură anunță că Drumul Expres Brăila-Galați va fi finalizat, cel mai probabil, în decembrie 2024, însă termenul poate fi extins: „Va fi teribil de dificil să finalizeze în 12 luni ce a mai rămas din structura-mamut cu hobanat peste Siret”. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite