Cum a ajuns procesul unui milionar să fie blocat de o expertiză. Omul de afaceri este judecat pentru o evaziune de 8 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Jitea Foto: arhivă Adevărul
Liviu Jitea Foto: arhivă Adevărul

Tribunalul Galaţi a stabilit un adevărat record, acordând nu mai puţin de zece termene de judecată în procesul în care a fost pus sub acuzare milionarul Liviu Jitea pentru ca experţii desemnaţi să finalizeze expertizele dispuse în dosar, numai că de peste un an şi jumătate nu s-a făcut nimic.

Au trecut aproape patru ani de când dosarul în care milionarul Liviu Jitea şi alte 17 persoane au ajuns în boxa acuzaţilor pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, iar cercetarea judecătorească a fost practic blocată de o serie de expertize.

Prima expertiză a fost dispusă de instanţa de judecată în 2015, iar ulterior judecătorii au avizat şi efectuarea altor expertize, dar acestea nu s-au efectuat nici până astăzi. 

Instanţa a acordat până acum zece termene de judecată, ce înseamnă mai bine de un an şi jumătate pierdut, iar experţii nu dau semne că vor încheia prea curând expertizele dispuse în proces.

De amintit este că dosarul abundă şi în cereri de recuzare, fiind depuse opt astfel de solicitări până acum, un adevărat record naţional la acest capitol, majoritatea fiind iniţiate de avocatul omului de afaceri Liviu Jitea. Toate solicitările au fost respinse, iar la un moment dat şi magistratul care judecă dosarul  a formulat o cerere de abţinere, însă şi aceasta a fost respinsă. 

Liviu Jitea este acuzat de procurorii DIICOT Galaţi de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, după ce s-a descoperit că, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, a procedat alături de membrii grupării sale la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate. 

Paguba cauzată bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimată la opt milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux. 

Între timp, Tribunalul Galaţi a hotărât să revoce măsura controlului judiciar luată faţă de milionarul Liviu Jitea şi a celorlalte persoane inculpate în acest dosar, astfel că acestea sunt libere să plece din ţară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite