Cum a afectat pandemia donarea de sânge. Caravană mobilă în judeţul Galaţi pentru a rezolva criza de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa:C. Mazilu
sursa:C. Mazilu

Din cauza pandemiei, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi vin din ce mai puţini donatori. Numărul acestora s-a înjumătăţit, însă nevoia de sânge este în continuare extrem de mare. Pentru a rezolva problema, miercuri, 26 ianuarie, s-a organizat o caravană mobilă pentru donarea de sânge.

Din sângele obţinut de la o singură persoană pot fi salvate trei vieţi. Totuşi, în ultima perioadă, doar prin numeroase apeluri disperate şi campanii de mobilizare, conducerea Centrului de Transfuzie din Galaţi a reuşit să atragă donatori.

Conducerea Centrului spune că a scăzut numărul de donatori pe perioada pandemiei, cu atât mai mult la început de an. De exemplu, dacă în anii anteriori, zilnic, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Galaţi veneau 80 donatori, în ultimii doi ani numărul acestora a fost de 40-50.

În plus, o parte dintre cei care vin să doneze sânge sunt refuzaţi deoarece nu îndeplinesc condiţiile. Fie au făcut excese de sărbători şi au colesterolul mărit, fie au alte probleme medicale.

Potrivit medicilor, un semnal de alarmă şi, poate cel mai îngrijorător, este dat de faptul că unele persoane care vin să doneze nu au o stare de sănătate foarte bună. Mănâncă dezordonat, foarte gras, iar testele de ficat sunt modificate. De asemenea, apar foarte multe anemii, ca urmare a alimentaţiei necorespunzătoare.

Începutul de an a fost timid.  Media zilnică de persoane este undeva la 40 de persoane. Din nefericire,  unii dintre ei au fost trimişi şi acasă deoarece nu îndeplineau condiţiile. Oamenii vin către noi, dar în ultima analizelor efectuate nu se califică în vederea donării. Au fost sărbătorile, unii au făcut excese. Sunt probleme medicale care pot apărea”, spune Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galaţi.

Caravana mobilă a plecat în judeţ 

Pentru a face faţă tuturor solicitărilor de sânge pentru spitalele din Galaţi, miercuri, 26 ianuarie, reprezentanţii Centrului împreună cu cei ai Consiliului Judeţean au organizat o caravană mobilă. Prima oprire a fost în municipiul Tecuci, în clădirea unde funcţionează secţia de pediatrie a Spitalului “Anton Cincu”.

„Avem preconizate un număr de 40 de persoane. Sperăm să fie totul bine şi să ne putem deplasa cu caravana mobilă şi în alte zone din judeţ. Depindem şi de evoluţia virusului”, susţine Camelia Stoichicescu.

„Din păcate, numărul donatorilor a scăzut în ultimii ani, iar tot mai mulţi bolnavi au nevoie de transfuzie de sânge. Cu un simplu gest, acela de a dona sânge, pot fi salvate chiar şi trei vieţi. Este vorba despre viaţă şi solidaritate”, spune Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Donarea de sânge total constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml

Înainte de a dona sânge, medicii de la CRTS Galaţi recomandă să fiţi bine hidratat, să fiţi odihnit şi să evitaţi fumatul înainte de donare, dar şi după. Micul dejun poate fi bogat în lichide şi glucide. Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi şi băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte.

Condiţiile în care puteţi deveni donator de sânge: să aveţi o stare bună de sănătate fizică şi psihică; vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kilograme la fete şi peste 60 kilograme la băieţi; fără un istoric personal de boli cronice, infecto-contagioase sau psihice, fără intervenţii chirurgicale, tatuaje sau extracţii dentare recente. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dr. Mihai Craiu, pediatru: „Antibioticele nu combat nici tusea, nu scad nici febra şi nici nu desfundă nasul în bolile virale“

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite