Rezerve de sânge pe jumătate goale în marile centre de transfuzii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Medicii subliniază că este foarte important ca zilnic să existe un număr suficient de donatori pentru a putea asigura toate componentele sanguine, pe categorii de componente, pe categorii de grup sanguin şi RH.

Semnal de alarmă tras din marile centre de transfuzii sanguine din ţară. La Iaşi, de exemplu, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) are rezervele pe jumătate goale. 

Tot mai des în ultima perioadă, CRTS Iaşi apelează la centrele din Regiunea de Nord-Est pentru a putea acoperi solicitările venite din partea spitalelor. 

„Cu rezervele stăm foarte rău. Reuşim să acoperim 50% din solicitările spitalelor. Cealaltă parte o acoperim din componentele sanguine trimise de către celelalte centre de transfuzii, arondate la CRTS. S-a constatat că numărul donatorilor de sânge este tot mai scăzut, şi în primul rând al donatorilor fideli, care au o importanţă deosebită. Nu că ceilalţi nu ar fi la fel de importanţi”, a spus dr. Lavinia Scripcaru, directorul coordonator CRTS Iaşi. 

În acelaşi timp, s-a constatat că donatorii fideli încep să depăşească vârsta limită până la care pot dona, respectiv 60 de ani.

„Este foarte bine că avem donatori noi, persoane tinere, sănătoase, dar un procent mare dintre aceştia nu mai revin la donare. Ei se mobilizează cu ocazia unor solicitări, atunci când este vorba de o rudă, de un prieten, de un coleg de serviciu. Oamenii trebuie să înţeleagă că zilnic există oameni în spitale aflaţi în nevoia terapiei transfuzionale. Sângele trebuie să aştepte pacientul, de aceea trebuie să existe sânge în stoc, pentru orice situaţie neprevăzută”, a zis dr. Lavinia Scripcaru.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Procurorul de şedinţă al Parchetului General, structură care l-a trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ÎCCJ achitarea acestuia

Medic pneumolog despre terapia hiperbarică, pentru care a fost testat Petrică Mîţu-Stoian: „Există nişte contraindicaţii absolute“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite