Ciorbă de varză lipovenească, reţeta veche de secole. Rădăcinoasa care dă preparatului o dulceaţă deosebită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este specific lipovenilor stabiliţi în zona Brăilei, care au venit cu propriile tradiţii culinare. Reţeta este una de post, dar şi dietetică, având puţine calorii şi necesitând puţine ingrediente.

Ciorba de varză este alături de ciorba de peşte un preparat care nu lipseşte de pe masa lipovenilor stabiliţi în zona Brăilei, tradiţia fiind menţinută de sute de ani. Vedeta preparatului este, evident, varza, fiind necesare alte câteva ingrediente pentru a pregăti reţeta.

Ingrediente pentru 10 porţii:

-Varză dulce-o jumătate dintr-o bucată;

-Ceapă (trei bucăţi)-500 de grame;

-Morcovi (două bucăţi)-250 de grame;

-Ardei capia roşu (o bucată)-150 de grame;

-Ardei gras verde (o bucată sau două)-200 de grame;

-Sfeclă roşie-o bucată;

-Ţelină (o bucată)-200 de grame;

-Pătrunjel-o legătură;

-Cimbru-o crenguţă;

-Sare, piper, după gust;

-Pastă de tomate-două, trei linguri;

-Borş-un litru;

-Ardei iute-o bucată;

Legumele vor fi tăiate în fâşii cât mai subţiri, cu excepţia morcovului, pe care îl vom tăia rondele. ”Tăierea lor cât mai subţire va facilita fierberea. Primele puse la fiert vor fi rădăcinoasele. Dintre ele, sfecla roşie dă preparatului o dulceaţă deosebită şi o culoare aparte, iar după 15 minute vom adăuga pasta de tomate”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

După 20, 30 de minute vom pune şi varza la fiert, acrim preparatul cu borş, adăugăm sare şi piper după gust, iar apoi cimbru şi pătrunjel. Un mic secret este să nu puneţi leuştean în ciorbă pentru că va acoperi gustul de varză.

Ciorba de varză lipovenească se poate servi în perioadele de post, dar pentru că este un preparat dietetic, cu puţine calorii, se regăseşte şi în curele recomandate de nutriţionişti.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite