Ciobani prinşi exploatând angajaţii ca pe sclavi, aducându-i în pragul sinuciderii. „Vino cu poliţia şi ia-mă de aici, băi! Că n-am cum să scap de la golanii ăştia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi fraţi au fost condamnaţi la ani grei de închisoare după ce au recrutat cinci persoane din mediul rural şi le-au forţat să muncească până la epuizare la o stână. Lucrătorii erau terorizaţi şi bătuţi de ciobani dacă-şi cereau drepturile, fiind cazaţi în condiţii inumane şi hrăniţi cu resturi de mâncare.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat, pe 30 septembrie, pe doi fraţi, Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ, la 9 ani şi 6 luni, respectiv 8 ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic de persoane. Decizia poate fi atacată cu apel.

În perioada 2015-2017, cei doi bărbaţi s-au folosit de cinci persoane, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, cărora le-au promis salarii de 700 de lei pe lună ca să muncească la o stână pe care o deţineau în judeţul Galaţi. Când ajungeau la stână, ciobanii le lua telefoanele mobile şi îi forţau să muncească până la epuizare.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale comune, la diferite intervale de timp, inculpaţii au recrutat, transportat, transferat, adăpostit  şi  primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită de vulnerabilitate a acestora”, au stabilit procurorii DIICOT Galaţi.

Unul dintre lucrători a ajuns în pragul sinuciderii şi a reuşit în cele din urmă să fugă de la stână. Un alt angajat al ciobanilor a reuşit să îşi sune soţia, iar dialogul dintre cei doi, interceptat de DIICOT, este cutremurător: ”„Mă, tu vino cu poliţia şi ia-mă de aici, băi! Că n-am cum să scap de la golanii ăştia. Tu înţelegi?... Iei poliţia de la Scânteieşti... Te mai sun eu şi vii să mă iei. Păi, tre’ să-mi dea vreo cincizeci de milioane. Vreo cincizeci de milioane tre’ să-mi dea măi, femeie!”. Judecătorii i-au obligat pe ciobani să le plătească la trei dintre angajaţii pe care îl foloseau ca pe sclavi câte 13.500 de lei de fiecare în contul lunilor de muncă neplătite.

Munciţi până la epuizare

Anchetatorii au stabilit că Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ  au recrutat de-a lungul timpului persoane cu o situaţie materială precară, din mediul rural, pe care, cu promisiunea unor condiţii de salarizare şi muncă normale, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stâna pe care o deţin şi, cu pretextul necesităţii recuperării unor pagube, nu le-au achitat drepturile salariale şi nu le-au acordat zile libere.

”S-a reţinut că, după recrutare, odată realizat primul pas în aservirea victimelor, prin lăsarea acestora fără acte de identitate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ se completau în reuşita activităţilor de aducere în stare de dependenţă a persoanelor vătămate. Astfel, ambii inculpaţi participau la acţiunile de intimidare a victimelor care încercau să fugă sau să reclame autorităţilor tratamentul la care sunt supuse, cu precizarea că, în mod majoritar, acţiunile de intimidare a victimelor prin agresare fizică era apanajul inculpatului Popov Nicolae-Ionuţ”, susţin procurorii..

După ce reuşeau anihilarea libertăţii de mişcare a victimelor, cei doi ciobani organizau în incinta stânei o aşa zisă repartizare a forţei de muncă. Practic, angajaţii trebuiau să se ocupe de un efectiv de animale mult prea mare raportat la puterea lor de muncă, ajungând la epuizare fizică.

Deşi, iniţial, pentru a putea convinge lucrătorii să vină să muncească la ei, ciobanii le promiteau că nu vor avea grijă decât de ovine, că vor beneficia de salarii rezonabile (700 lei/lună), că vor primi patru zile libere pe lună, aceste promisiuni nu numai că erau uitate când începeau munca, dar dacă vreuna dintre victime îndrăznea să-şi ceară drepturile, indivizii le umileau şi le aplicau corecţii fizice.

Cazaţi mai rău ca animalele şi hrăniţi cu resturi de mâncare

Angajaţii celor doi ciobani constatau repede că aceştia nu aveau nicio o treabă cu respectarea normele legale privind salarizarea, sănătatea şi condiţiile de muncă. Lucrătorii erau cazaţi în condiţii înfiorătoare şi trăiau cu resturi de mâncare, fiind mereu la limita subzistenţei. Dacă vreunul dintre angajaţii ciobanilor îndrăznea să îşi ceară drepturile, era bătut şi i se inventau diverse prejudicii, cum ar fi producerea unor distrugeri la stână sau moartea unor animale care le-ar fi fost imputabilă. 

”În situaţia în care îşi manifestau nemulţumirea sau solicitau întoarcerea la domiciliu, victimele se regăseau aservite prin datorii reale (distrugeri la stână, decesul unor animale din presupusa vină a ciobanilor), ori imaginare  iar uneori erau  ameninţate şi agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanţi”, explică procurorii DIICOT Galaţi regimul de teroare instituit de Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ.

În urma anchetei, oamenii legii au constatat că ciobanii exercitau agresiuni fizice şi psihice şi atunci când li se părea că angajaţii nu depun destule eforturi pentru ca stâna  „să meargă bine”, li se părea că închid oile prea devreme sau că sunt prea lente în activităţile desfăşurate. În astfel de cazuri, fraţii Popov îi loveau fără milă cu pumnii şi picioarele şi nu îi lăsau să se odihnească suficient.

”L-ai bătut numai cu pumnii în cap... şi de aia a plecat”

Unul dintre lucrători a ajuns în pragul sinuciderii şi a reuşit în cele din urmă să fugă de la stână. 

„Vezi că boschetarul ăsta de Costel a plecat… A lăsat tot. Haine ce a avut de p’aici, de pe la stână... Toate le-a lăsat aici, pe masă, ca să le văd”, îi spunea într-o discuţie telefonică Marian Popov fratelui său care a izbucnit: „F...u-i morţii mamei lui! Da’ nu pun eu mâna pe el? Să vezi ce-i scot părul din cap. Nu i-a convenit... Ei, lasă-l în pace! Hai că văd ce fac. Hai! Băi frate, băi...”, reiese din interceptările convorbirilor telefonice ale celor doi fraţi.

Potrivit interceptărilor DIICOT, „Costel” fugise la un alt cioban, deoarece nu mai suporta munca şi pedepsele la era supus de către fraţii Popov. El a lăsat acolo actele de identitate, hainele şi salariul neîncasat timp de mai multe luni. „Că cică... i-a tăiat trenul două oi şi l-ai bătut numai cu pumnii în cap... şi de aia a plecat de acolo”, spunea Octavian-Marian  Popov.„ Îi f..t bătaie de se cacă pe el!... Băga-mi-aş p..a-n boschetarul mă-tii. Mi-a lăsat vacile în... în saivan. F..u-l în gură de zdreanţă!”, a continuat Ionuţ Popov când a auzit unde a plecat angajatul.

”Mi-a zis că se spânzură”

Ciobanul care-l găsise pe „Costel”, îi spunea unuia dintre fraţii Popov, că fugarul avea tendinţe suicidale. „El mi-a zis că se spânzură. Când este încolţit aşa de... şi cu bătaia şi cu una... n-are nici unde... unde să se ducă. Şi anul trecut când l-a bătut Pavel, tot la fel... că el n-are unde să se ducă, el se spânzură. Mie mi-e şi frică într-un fel să nu facă vreo prostie pe acolo, pe la...”, a încercat o explicaţie ciobanul.

”Păi, dacă îi dau eu douăzeci de pumni în cap, îl omor! Dă-l în morţii mamei lui”, ameninţa Ionuţ Popov.

Un alt angajat al ciobanilor a reuşit să îşi sune soţia, iar dialogul dintre cei doi, interceptat de DIICOT, este cutremurător: ”„Mă, tu vino cu poliţia şi ia-mă de aici, băi! Că n-am cum să scap de la golanii ăştia. Tu înţelegi?... Iei poliţia de la Scânteieşti... Te mai sun eu şi vii să mă iei. Păi, tre’ să-mi dea vreo cincizeci de milioane. Vreo cincizeci de milioane tre’ să-mi dea măi, femeie!”. 

Pe 19 octombrie 2017, au fost efectuate patru percheziţii domiciliare pe raza  comunei Vânători şi a municipiul Galaţi, ocazie cu care au fost ridicate bijuterii şi suma de 25.000 lei provenită din activitatea infracţională. 

Marian şi Ionuţ Popov au declarat mereu că sunt nevinovaţi, că au respectat în totalitate drepturile angajaţilor şi că nu i-au agresat verbal sau fizic. Judecătorii i-au obligat acum pe ciobani să le plătească la trei dintre angajaţii pe care îl foloseau ca pe sclavi câte 13.500 de lei de fiecare în contul lunilor de muncă neplătite. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite