Cazul şocant al elevei care a devenit proxenetă la 14 ani: „Hai, fată, nu fi proastă, se fac bani frumoşi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

O adolescentă de 14 ani a şocat opinia publică, după ce s-a gândit să scape de sărăcie punând pe picioare o vastă reţea de prostituţie, din care făceau parte, la un moment dat, zeci de persoane.

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat, pe 14 mai, verdictul definitiv în cazul Simonei Ulmaru, care a organizat o vastă reţea de prostituţie, racolând tinere şi minore în cluburi şi pe Facebook. Judecătorii i-au aplicat adolescentei, acum în vârstă de 19 ani, măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o durată de 6  luni pentru proxenetism. Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de Mihaela Ionela Jugănaru, o minoră implicată în reţeaua de prostituţie pusă pe picioare de Simona Ulmaru, care avea atunci tot 14 ani.

Alte patru persoane, Petrică Stan, Vasile Seserman, Ion Zorilă şi Antoaneta Florica Jugănaru, au primit câte trei ani de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, şi au fost trimişi să se reabiliteze, prestând între 70 şi 80 de zile de muncă neremunerată, la Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi sau la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Pentru că trăia în sărăcie, Simona Ulmaru s-a gândit la o modalitate de a face într-un mod facil rost uşor de bani. În 2014, era elevă în clasa a VII-a şi trecea pe la ore doar atât cât să nu rămână repetentă. În rest, viaţa ei se derula „la firmă”. Aceasta era denumirea de cod prin care Simona Alexandra Ulmaru (acum în vârstă de 19 ani) denumea ”afacerea” în care ademenea fete de vârsta ei pentru practicarea prostituţiei.

”Cumva trebuia să fac rost de bani. Aşa mi-a venit ideea”

Crescută doar de mamă, într-o încăpere modestă, închiriată de la Primăria Galaţi într-o casă veche, naţionalizată, Simona a vrut mereu mai mult de la viaţă. Interogată de anchetatori în legătură cu împrejurările în care a decis să devină, probabil, cel mai tânăr proxenet din România, fata a recunoscut, cu seninătate, că suferea mult pentru că alţii copii aveau bani, iar ea nu. „Mama nu avea cu ce să-mi cumpere aproape nimic. Cumva trebuia să fac rost de bani. Aşa mi-a venit ideea”, a declarat ea.

Mijlocitor în demararea afacerii i-a fost un anume Petrică Stan, un individ de 35 de ani. Fata a mărturisit că acesta îi era prieten şi că-l cunoscuse undeva în zona şcolii la care învăţa, în anul 2011. Bărbatul a învăţat-o pe Simona Alexandra Ulmaru cum să racoleze fete pentru prostituţie.

Simona a povestit cum racola fetele. „Am început să umblu prin locuri unde ştiam eu că se adună trupa la o ţigară şi m-am interesat care dintre fete şi-o pune. Mi-a fost uşor să aflu, căci băieţii se dau tot timpul mari cu asta”, a mărturisit ea.

„Apoi, le-am căutat pe fete şi am intrat în vorbă cu ele. Unele s-au speriat că le propuneam să facem bani din relaţii cu bărbaţi, însă altele au acceptat. Se lăsau greu, dar se lăsau convinse”, a mai povestit Simona.

„A venit la mine şi mi-a spus că-s foarte idioată că o fac degeaba cu băieţii”

Anchetatorii au reuşit să adune mărturiile a trei dintre prostituatele minore racolate de Simona Alexandru Ulmaru. Iată un fragment din declaraţia martorei I.N.: „A venit la mine şi mi-a spus că-s foarte idioată că o fac degeaba cu băieţii. Mi-a zis: Hai, fată, că se fac bani, nu fi proastă! M-a bătut la cap vreo săptămână, după care am acceptat”.

O alta dintre fetele racolate povesteşte cum erau împărţiţi banii: „Luau câte 100-150 de lei pentru  jumătate de oră. Eu primeam jumătate, iar ei luau restul. Eu aveam cinci-şase clienţi pe zi, dar erau şi zile mai aglomerate. Am fost cu tot felul de oameni, şi mai tineri şi mai bătrâni”.

Interesant este şi modul de racolare al clienţilor. Dincolo de clasica formulă  - din client în client – membrii grupului îşi mai căutau muşteriii şi prin cluburile din oraş, treabă de care se ocupa mai alea Petrică Stan. De asemenea, exista o activitate intensă pe reţeaua de socializare Facebook. Cel puţin aşa rezultă din declaraţiile a două dintre prostituatele minore.

Dacă la început „afacerea” s-a derulat într-o garsoniera unui prieten a lui Stan, plecat în străinătate, după o vreme acesta s-a întors şi a fost nevoie de un nou sediu pentru „firmă”. Aşa a intrat în scenă Vasile Seserman. Acesta a pus la bătaie propriul apartament, plata făcându-se atât cheş, cât şi „în natură”.

„La început, voia doar să-i dăm o fată pe zi, pentru o tură. După aia a cerut şi bani. Nu ştiu cât îi dădeam exact. Cred că vreo 500-600 de lei pe lună”, a povestit Simona.

Partidă de sex cu minore propusă unui poliţist

La începutul lui 2013, afacerea s-a extins. În „combinaţie” au intrat şi surorile Mihaela Ionela şi Florica Antoaneta Jugănaru. Ele au racolat, la rândul lor, încă cinci fete, dintre care trei minore. Aveau peste 30-35 de clienţi pe zi, încasările ridicându-se la peste 3.000-4.000 de lei. Singura problemă era că apartamentul lui Seserman devenise neîncăpător.

Ca urmare, în februarie 2013 au extins „afacerea” în apartamentul unui anume Ion Zorilă, contra a cinci la sută din încasări. „Nu am ştiut că se face prostituţie în apartament. Au zis că e videochat”, a declarat el în faţa anchetatorilor, într-o încercare de a scăpa de acuzaţii.

Grupul a fost descoperit din întâmplare. Unul dintre „recrutori”, respectiv Petrică Stan, a avut ghinionul să propună o partidă cu minore unui poliţist aflat în afara serviciului. De aici încolo, lucrurile au devenit simple, trei dintre prostituate acceptând încă din start să colaboreze cu anchetatorii şi oferind mărturii complete. Chiar şi aşa, majoritatea celor implicaţi au negat că ar fi avut de-a face cu reţeaua de proxenetism.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite