Declaraţiile şocante ale pasagerilor din microbuzul lovit de tren, în care au murit patru oameni: „Fetiţe care fac prostituţie în Franţa dansau cu picioarele pe bord“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferul microbuzului făcut praf în accidentul de la Buzău FOTO Iulian Bunilă
Şoferul microbuzului făcut praf în accidentul de la Buzău FOTO Iulian Bunilă

Unii dintre pasagerii microbuzului lovit de tren luni, 15 aprilie, la Buzău susţin că bărbatul de la volan, fost poliţist în Vrancea, mergea cu muzica dată la maxim şi era distras de câteva tinere care dansau lângă el, dar şi de o convorbire telefonică. Autorităţile nu au confirmat deocamdată varianta martorilor.

Viorel Linteanu (51 de ani) este şoferul microbuzului care a provocat luni seară, 15 aprilie, carnagiul din localitatea buzoiană C.A. Rosetti. Acesta este un fost poliţist la mai multe posturi rurale din judeţul Vrancea care, după pensionare, a devenit şofer profesionist. 

Acesta se angajase la o firmă care efectua curse speciale de călători, aşa cum era şi cea de luni. 

Preluase de la Oradea un număr de 15 pasageri care tocmai trecuseră graniţa în drumul lor spre casă, din Germania şi Franţa, unde muncesc. Neatenţia l-a volan şi o conduită nepotrivită aveau să-l coste scump chiar la final de cursă.

Luni seară, în timp ce se apropia de limita dintre judeţele Buzău şi Brăila, pe DN 2B, vehiculul în care se aflau adulţi şi copii din Vrancea, Galaţi şi Brăila, oameni care veneau din străinătate să petreacă sărbătorile alături de cei dragi, a fost spulberat de locomotiva unui tren Inter Regio.

accident tren buzau

Potrivit poliţiei buzoiene, accidentul s-a produs pe fondul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată prevăzută cu semnale acustice şi luminoase şi semibariere, în afara localităţii Bâlhacu, comuna buzoiană C.A. Rosetti.

Impactul a fost atât de puternic, încât el a fost resimţit de călătorii din tren. ”Am fost zgâlţâiţi mai întâi, după care trenul a frânat brusc. Atunci ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva. La început am crezut că a deraiat trenul, pentru că am tot văzut astfel de ştiri, dar când am coborât am văzut despre ce era vorba. Unii trăiau şi urlau de durere”, povesteşte un gălăţean, călător în trenul implicat în accident.

După ce a fost izbit de locomotivă, microbuzul plin cu pasageri a fost târât încă aproximativ 200 de metri, lăsând în urmă, pe traversele de cale ferată, resturi din caroserie şi bagajele căzute din remorca ansamblului de vehicule. Au fost împrăştiate de la unelte pentru consturcţii şi electronice, până la bunuri personale şi cadouri pe care pasagerii le aduceau cu ei în ţară din locurile în care munceau.

Maşina a trecut de prima barieră, pe care a îndoit-o, după care s-a blocat în cea de-a doua şi s-a oprit chiar pe linia de cale ferată. S-a întâmplat în jurul orei 21.00, cu câteva clipe înainte ca trenul Inter Regio de pe traseul Bucureşti Nord – Galaţi să treacă prin dreptul barierei.

În urma accidentului, patru ocupanţi ai microbuzului au decedat iar conducătorul auto şi alte 11 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 57 de ani, din Vrancea, Galaţi şi Brăila, au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

buzau

Martori din dubă le-au spus poliţiştilor şi salvatorilor că semnalele barierei erau în funcţiune, dar că şoferul era distras de o petrecere ad-hoc pornită de pasagerele din faţa maşinii. Unii susţin chiar că şoferul microbuzului (foto stânga) era cu ochii în telefonul mobil înainte de a se produce coliziunea.

”În maşină era petrecere. Se punea şi se asculta muzică. Era voie bună, ne întorceam acasă de la muncă în străinătate pentru a petrece Paştele în România”, e mărturia unui pasager către unul dintre salvatorii de la Ambulanţă.

Rudele unuia dintre pasagerii care au solicitat externarea din Spitalul Judeţean Buzău acuză că şoferul se lăsase atras într-o distracţie pornită de câteva tinere care ocupau locurile din faţă. 

”Câteva fetiţe care fac prostituţie în Franţa dansau cu picioarele pe bord. Asta făceau. Se întorceau cu peştii lor în ţară şi uite ce au făcut. Şoferul nu mai era atent la drum iar când au strigat băieţii din spate că, gata, murim, a fost prea târziu”, a spus mama uneia dintre victimele accidentului din judeţul Buzău.

Anchetatorii au crezut iniţial că evenimentul s-a produs după ce şoferul ar fi aţipit la volan, obosit după un drum lung. Poliţia ia acum în calcul şi varianta ca, din cauza sonorului dat la maxim şi a distragerii atenţiei de către cei din jur, care îi cereau diverse melodii, şoferul să nu fi auzit semnalele acustice.

Dintre cei patru pasageri care au murit în microbuzul lovit de tren, două persoane sunt din Vrancea. Este vorba de un bărbat de 24 de ani şi unul de 39 de ani, ambii din Nereju. Au mai murit două femei, de 24 şi 68 de ani, din Galaţi.

buzau

La rândul său, şoferul microbuzului implicat în eveniment este tot din Vrancea, din comuna Dumitreşti. Acesta se află în stare critică, la Secţia Terapie Intensivă la spitalul din Buzău. El nu a putut fi testat din cauza leziunilor suferite, fiindu-i prelevate mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Poliţia a întocmit pe numele şoferului un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. 

CFR Călători a anunţat la scurt timp după accident că, în evenimentul de la trecerea la nivel cu calea ferată dintre staţiile Cilibia şi C.A Rosetti, a fost implicat trenul Inter Regio 1579 Bucureşti Nord – Galaţi. 

Pasagerii şi personalul feroviar nu s-au aflat în pericol iar după redeschiderea circulaţiei feroviare aceştia au fost preluaţi de o altă garnitură.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite