Carnea de curcan de la fermele din Ungaria din zona cu gripă aviară a ajuns şi în judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţia a fost confirmată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a refăcut traseul cărnii de la depozitul din judeţul Bihor către magazine din 26 de judeţe. Marfa suspectă a fost retrasă de la vânzare.

Mai multe loturi de carne de curcan provenită de la fermele de păsări din Ungaria, aflate în zona afectată de gripa aviară, au fost retrase de la comercializarea în România, potrivit unei decizii luate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Printre judeţele unde a ajuns carnea suspectă se numără şi Galaţiul, însă autorităţile nu au furnizat şi numele magazinelor sau reţelelor de magazine care s-au aprovizionat (prin intermediul unor firme din Bihor) cu marfa de provenienţă ungurească.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a acţionat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre (Austria, Croatia, Italia, Olanda, România, Republica Ceha, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul H5N8. Prin notificarea Comisiei Europene am fost informaţi că în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Produsele achiziţionate de beneficiarii din România erau însoţite de documentele necesare desfăşurării activităţilor de comerţ intracomunitar. În urma verificarilor desfăşurate în cele trei unităţi din Bihor s-a constatat că produsele nu se mai regăsesc în depozite, fiind distribuite în 26 de judeţe, respectiv Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor.

„Ca urmare, s-a iniţiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziţionate din Ungaria, prin notificarea autoritatilor sanitare veterinare din judetele in care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene. Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene din cele 26 de judete au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau in termenul de valabilitate la momentul notificarii. Restul cantitatii de carne de curcan era, la data notificarii, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător”, a mai precizat ANSVSA.

Vă reamintim că virusurile A (H5N8), A (H5N5) şi A (H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite