Campionul naţional la şah al României merge singur la campionatul mondial, la doar 12 ani, din cauza lipsei banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campionul naţional la şah a pierdut şirul cupelor câştigate Foto: Valentin Trufaşu
Campionul naţional la şah a pierdut şirul cupelor câştigate Foto: Valentin Trufaşu

Coca Cristi Iulian, elev la şcoala 10 din Galaţi, pleacă fără părinţi la doar 12 ani în Georgia pentru a-şi îndeplini visul de a deveni campion mondial la şah. Băieţelul a câştigat numeroase trofee până acum, iar lipsurile financiare nu l-au oprit ca, la doar 8 ani, să plece singur la Bruxelles pentru a participa la un campionat de şah organizat de Uniunea Europeană.

Coca Cristi Iulian este pasionat atât de mult de şah, încât a  vrut să se apuce de acest sport la doar trei ani, pe când era la grădiniţă, însă educatorii nu l-au lăsat, spunându-i că este prea mic.

”Am vrut să mă apuc de şah de la grădiniţă, dar nu m-au lăsat. Nu mai erau locuri la grupa mică, aşa că m-au dat la grupa pregătitoare. Antrenorul de acolo spunea că sunt prea mic şi nu prea o să înţeleg. Jucam cu tata, nu reuşeam niciodată să îl bat, apoi am trecut pe la mai multe cluburi de şah şi am rămas unde am considerat că pot învăţa mai bine şah”, ne explică băiatul.

S-a apucat efectiv de jucat şah la nivel profesionist la vârsta de 7 ani. Se uita cu antrenorul la partide ale unor jucători cunoscuţi la nivel mondial pentru a înţelege mai bine planurile de joc. Prima cupă a câştigat-o la o etapă judeţeană de şah organizată la Galaţi tot la 7 ani, însă consideră că cea mai valoroasă cupă este cea de campion naţional la şah la categoria de vârstă 12 ani.

”Nu am mai fost niciodată campion naţional. Am luat bronzul la 8 ani, la acea categorie de vârstă. Este importantă cupa de campion naţional pentru mine pentru că trebuie să reprezint România la campionatul mondial de şah din Georgia”, ne declară Coca Cristi Iulian.

Pasionat de Matematică

Este în egală măsură pasionat şi de Matematică, fiind singurul din şcoala lui care a participat la olimpiada de profil, însă a dat prioritate şahului, pentru că se apropiau campionatele naţionale, unde vroia să se claseze pe podium. A făcut mai mult decât atât, câştigând concursul şi devenind noul campion naţional la şah.

Matematica îl fascinează şi îl provoacă în egală măsură. ”Îmi place să mă joc cu numerele. Sunt probleme frumoase, răspunsurile sunt grele şi când ajungi să le rezolvi, realizezi că, de fapt, era uşor să rezolvi acea problemă”, ne explică campionul la şah şi pasiunea pentru matematică.

Este foarte curajos, dovadă că la doar 8 ani s-a dus fără părinţi, însoţit doar de antrenor, la turneul de şah al Uniunii Europene, în Austria, şi deşi a ieşit pe locul 9, experienţa i-a fost extrem de folositoare pentru viitoarele turnee.

”Am făcut un antrenament cu antrenorul, mi-a arătat o strategie de joc, dar am încurcat mutările şi până la urmă am pierdut partida. Jucam pentru locul trei şi din dorinţa de a mă clasa pe podium, am greşit”, îşi face autocritica micul campion.  

Vrea să devină astronom

Titlul de campion naţional la şah a adus cu el şi responsabilitatea de a reprezenta România la campionatul mondial de şah, ce se preconizează că va avea loc în toamna acestui an în Georgia. Părinţii lui Coca Cristi Iulian nu au posibilitatea financiară de a suporta transportul decât pentru el, urmând să fie însoţit de câteva persoane de la Federaţia Română de Şah, care va plăti cazarea, masa şi taxa de concurs.

Nici antrenorul personal al campionului la şah nu are bani să se deplaseze în Georgia, astfel că băiatul va fi nevoit cel mai probabil să se descurce, din nou, singur.

”Căutăm sponsori, ca să poată veni şi antrenorul meu acolo. Am încredere că lucrurile se vor rezolva cumva”,  speră  Cristi.

Deşi este foarte mic, băiatul vrea să devină un Garry Kasparov al României la şah.

”Vreau să joc şah la nivel profesionist. Îmi place Fabiano Caruana (n.r. jucător american plasat în prezent pe locul 2 în ierarhia mondială de şah) pentru că atacă mereu, simte poziţia şi nu stă pe gânduri”, ne declară entuziasmat tânărul şahist.  Coca Cristi Iulian ocupă la cei 12 ani ai săi un onorant locul 5 în România la categoria de vârstă 12 ani, în Europa se clasează pe poziţia 137, iar la nivel mondial este pe locul 230.

sah 1

Micul campion va reprezenta România la campionatul mondial de şah Foto: Valentin Trufaşu

Premii din şah sunt mici în România, dar micul şahist este determinat să îşi continue pasiunea.

Contrar părerilor conform cărora şahiştii sunt, de regulă, persoane calme, Cristi se enervează când nu obţine măcar un loc pe podium, iar asta îl ajută la următoarele turnee să îşi zdrobească adversarii. Dovada este un concurs de şah organizat la staţiunea Cap Aurora din Constanţa, unde a reuşit să obţină primul loc la categoria 10 ani, după ce cu un an în urmă se clasase în pluton.

Visul său este ca pe lângă şah să devină şi specialist în astronomie. La doar 12 ani nu prea mai are timp liber, iar colegii de şcoală nu reuşesc să îl scoată din rutina lui.

”Nu prea îmi place să ies cu colegii de la şcoală, pentru că nu prea înţeleg arta şahului. Cu cât joci mai mult, cu atât îţi dai seama cât de frumos este şi câte strategii există, ce satisfacţii ai când iei un premiu”, concluzionează micul campion la şah. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite