Călători în trenul disperării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înfriguraţi şi obosiţi, oamenii au răsuflat uşuraţi când s-au văzut la Galaţi Foto: Liviu Ghinea
Înfriguraţi şi obosiţi, oamenii au răsuflat uşuraţi când s-au văzut la Galaţi Foto: Liviu Ghinea

Frigul şi ninsoarea a fost cel mai mare duşman pentru peste 240 de oameni, blocaţi fără nicio şansă, între nămeţi, pe drumurile judeţului. Printre aceştia, se aflau şi cinci persoane care aveau nevoie urgentă de dializă.

O simplă călătorie s-a transformat în coşmarul vieţii lor. Toţi cei care au fost surprinşi de iarna năpraznică pe drumurile judeţene au trecut printr-o experienţa unică. Mai bine de 24 de ore, câteva sute de persoane au fost nevoite să înfrunte gerul, zăpada şi mai ales incompetenţa autorităţilor.

Într-un final, salvarea a venit, prin trenul plecat de la Galaţi, în cursul după-amiezii,  către localităţile aflate sub nămeţi, pentru a „culege” oamenii.
În jurul orei 18.00 garnitura C.F.R. a ajuns în Gara Galaţi cu 190 de oameni, alţii 50 coborând în alte staţii, pentru a pleca spre Tecuci. Pe lângă frig şi foame, cinci dintre aceştia au fost la un pas de moarte, având nevoie urgendă de dializă.

De parcă nu era destul, unul dintre cei bolnavi este un bărbat orb, în vârstă de 28 de ani. Disperarea şi nevoia de revoltă se citea pe chipurile oamenilor, în momentul în care au ajuns în Galaţi. Printre pasageri s-au aflat şi 53 de bătrâni, al căror autocar fusese blocat în apropiere de Lieşti.

„Nu au făcut nimic autorităţile pentru noi. De aseară, nu facem nimic altceva decât să îngheţăm de frig şi să răbdăm de foame. Nu este posibil aşa ceva”, a spus revoltată Rodica Chivu.

Majoritatea celor rămaşi în câmp au fost blocaţi  în zona Vameş, unde şi-au petrecut noaptea în frig, fără mâncare şi mai ales fără benzină. De-abia  în cursul zilei de ieri reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi le-au dus sinistraţilor benzină, motorină şi pături.

Nemulţumirea şi-a exprimat-o şi Catrina Răducanu: "Am petrecut întreaga noapte în mijlocul câmpului. Unde sunt utilajele care ar fi trebuit să cureţe drumurile? Printre noi se află oameni bâtrâni şi bolnavi”.

Majoritatea celor salvaţi dintre munţii de zăpadă au fost nevoiţi să-şi abandoneze maşinile în câmp fără să se mai gandească cum şi când le vor recupera.

Cei care au fost aduşi la Galaţi de garnitura formată din două vagoane au primit cazare din partea ISU, în caz că nu ar fi avut unde să-şi petreacă noaptea.Numai cinci persoane au cerut în primă instanţă adăpost.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite