Arhiepiscopul Dunării de Jos, 32 de ani de slujire arhierească: „Să-i iubim din toată inima pe toţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopul Dunării de Jos FOTO ADJ
Arhiepiscopul Dunării de Jos FOTO ADJ

Vineri, 18 februarie 2022, s-au împlinit 32 de ani de când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost hirotonit arhiereu. În tot acest timp, ierarhul ortodox s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai luminate minţi ale Bisericii.

Vineri, 18 februarie 2022, la împlinirea a 32 de ani de slujire arhierească, ierarhul Dunării de Jos a participat la Sfânta Liturghie şi a săvârşit Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Cu acest prilej, au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu în cele peste trei decenii de slujire a Bisericii în treapta de arhiereu a Părintelui Arhiepiscop Casian, precum şi pentru clerul şi credincioşii din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Totodată a fost săvârşit şi un trisaghion pentru toţi episcopii care au păstorit dea- lungul vremii eparhia dunăreană.

Slujirea arhierească a ÎPS Casian are ca bornă pregătitoare şedinţa din 12 februarie 1990 când, în urma cercetării canonice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe arhimandritul Casian Crăciun în postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Dunării de Jos, cu titlul de „Gălăţeanul“.

Slujba de ipopsifiere a arhimandritului Casian a fost săvârşită în seara zilei de 17 februarie 1990, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi, de către episcopul-vicar Lucian Tomitanul şi arhiereul-vicar Gherasim Vrânceanul, în prezenţa Arhiepiscopului Antim Nica al Tomisului şi Dunării de Jos. La 18 februarie 1990, Preacuviosul părinte Casian a fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi, în timpul Sfintei Liturghii săvârşite de cei trei ierarhi amintiţi.

ÎPS Casian, în 1990 FOTO ADJ

Arhiepiscopul Dunării de Jos FOTO ADJ

În anul 1994, după trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire arhiepiscop Antim, Arhiereul-vicar Casian Gălăţeanul a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc Episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos.
În anul 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de arhiepiscopie, iar Preasfinţitul Părinte Casian a primit titlul de Arhiepiscop.

În toată perioada de slujire Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a dovedit una dintre cel mai luminate şi mai echilibrate minţi ale Bisericii Ortodoxe Română. ÎPS Casian este „motorul” a numeroase campanii caritabile ample, este un filantrop deosebit (îşi donează studenţilor merituoşi, dar sărmani, de mai mulţi ani, salariul de profesor universitar), iar în ultimii ani a fost mintea lucidă care a făcut repetate apeluri către credincioşi pentru respectarea restricţiilor, pentru vaccinare şi pentru a asculta sfaturile medicilor.

Înaltpreasfinţitul Casian s-a remarcat şi drept un valoros filosof creştin, rugăciunea lui din ajunnul sărbătorii, transmisă credincioşilor, fiind edificatoare în acest sens: „Când ne rugăm în această seară, să învăţăm mai întâi de la Tine, Doamne, Cel prezent, viu, ajutător şi iertător pentru toţi cei care nu Te cunosc, nu Te iubesc şi nu Te ascultă. Precum Tu, Doamne, ierţi tuturor, ne-ai învăţat şi pe noi prin Sfinţii Apostoli: "Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri". Mai curând, să-i iubim din toată inima pe toţi! Tu, Doamne, ne ajuţi, ne ierţi şi ne înveţi să-Ţi mulţumim pentru că ne faci pe toţi sănătoşi, atunci când suntem cu adevărat fraţi întru Hristos, precum în cer, aşa şi pe pământ! Ridică, Doamne, suferinţa din popor cu mila şi iubirea Ta! Amin”.

La ceas aniversar, credincioşii Eparhiei Dunării de Jos i-au urat Înaltpreasfinţiei Sale multă sănătate, păstorire îndelungată şi putere de la Bunul Dumnezeu pentru împlinirea acestei înaltei chemări slujitoare.

Vă recomandăm şi:

Vasile Bănescu: „Datoria fiecăruia dintre noi este să ia foarte în serios boala şi să asculte cu maximă luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor”

50 de copii nevoiaşi din Galaţi, „înfiaţi” de Parohia „Sf. Antonie cel Mare”. Ei primesc zilnic, acasă, cele necesare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite