Aproape o treime dintre angajatorii din Galaţi încalcă legislaţia muncii: lucrători „la negru” şi ore suplimentare neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceşti bărbaţi erau puşi să fure cărbune din vagoane de către stăpânii lor FOTO Arhiva Adevărul
Aceşti bărbaţi erau puşi să fure cărbune din vagoane de către stăpânii lor FOTO Arhiva Adevărul

Concluziile aparţin Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, în urma centralizării activităţii pe anul 2016. Exploatarea în regim de sclavie a oamenilor în dificultate (persoane fără adăpost, cu handicap etc) rămâne în continuare o problemă în agricultură.

În ciuda faptului că în mediul de afaceri se afirmă cu insistenţă că numărul de controale legate de respectarea legislaţiei muncii este prea mare („sufocant”, ca să cităm un termen des folosit), bilanţul pe 2016 al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi arată că în acest domeniu este nevoie de şi mai multă insistenţă, pentru a-i determina pe angajatori să respecte legea.

Alarmant este că aproape o treime dintre angajatorii gălăţeni verificaţi au fost găsiţi cu diverse încălcări ale Codului Muncii, care merg de la forme uşoare, sancţionate cu mendă, până la forme foarte grave, care au impus sesizarea organelor de cercetare penală.

1.128 de lucrători „la negru” identificaţi

Potrivit lui Ionel Petrea, directorul ITM Galaţi, în anul 2016, în urma controalelor, au fost descoperite nu mai puţin de 1.128 de persoane lucrând „la negru”.

Evident, vorbim aici doar despre vârful aisbergului, căci ITM a reuşit să verifice, anul trecut, doar  2.009 din cele 28.000 de firme gălăţene existente în evidenţeca fiind active. Asta înseamnă doar în jurul 7,14% din total, adică destul de puţin.

,,La 237 de angajatori au fost identificate 1.128 de persoane care au prestat muncă fără încheierea unui contract individual de muncă. În total, au fost dispuse 3049 măsuri, în medie 1,5 măsuri pe control. Cazurile mai grave au fost sancţionate contravenţional. Ca atare, 556 de angajatori, adică 27,6% din cei verificaţi au fost sancţionaţi contravenţional. Astfel au fost aplicate 862 de sancţiuni, din care 700 de avertismente şi 162 de amenzi în sumă totală de 1.557.200 de lei, din care 1.290.000 de lei, pentru muncă fără forme legale”, declarat Ionel Petrea.

Oficialul a combătut şi reproşurile din mediul de afaceri cum s-ar face controale prea dese. „În anul 2016 doar 166 de angajatori (8,2%) au fost verificaţi de cel puţin două ori, însă asta deoarece au existat petiţii, au fost încălcate în mod repetat dispoziţiile legale, au fost cazuri repetate de muncă fără forme legale”, a spus Petrea.

Trebuie spus că la şapte angajatori (care nu au fost nominalizaţi) au fost identificate mai mult de cinci persoane (în total 523 de lucrători) fără forme legale de angajare, caz în care legea impune  să fie sesizate organele de cercetare penală.

Evaziune în construcţii, sclavie în agricultură

Cât priveşte domeniile în care sunt se identifică cei mai mulţi lucrători  „la negru”, cele mai multe probleme sunt în construcţii, dar şi la firmele de protecţie şi pază, în comerţ şi în agricultură. De altfel, sectorul agricol iese în evidenţă şi cu cele mai barbare situaţii, aproape de sclavie, de muncă la negru.

„Am descoperit, de pildă, unităţi în care erau 6-700 de ovine şi nici un angajat cu carte de muncă, ci două-trei persoane fără adăpost care, în schimbul unui pachet de ţigări sau a mâncării spuneau că ajută acolo”, a mai spus şeful ITM Galaţi.

Ionel Petrea a mai precizat că, în conformitatea cu legislaţia în vigoare, se consideră muncă fără forme legale şi activitatea desfăşurată în afara orelor de program, dar şi timpul lucrat pe perioada suspendării contractului individual de muncă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite