Agenţii penibili ai penitenciarelor: afaceri cu sacoşe cu bani şi celulare aruncate peste gardurile închisorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Mocanu, fost agent de Penitenciar, a devenit principalul protagonist al unei afaceri cu telefoane mobile introduse în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi.  Nici fostul agent de Penitenciar Cristinel Ciprian Butuman nu s-a făcut de ruşine, acesta fiind prins în flagrant pe când primea bani de la soţia unui deţinut pentru a-i facilita obţinerea dreptului la muncă.

Tribunalul Galaţi îl judecă în prezent pe Constantin Mocanu, fost agent de penitenciar, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi introducerea în penitenciar de bunuri interzise deţinerii.

Acesta acceptase să introducă telefoane mobile în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi, partenerul său de fărădelegi fiind un deţinut, Ştefan Lazăr.

O altă persoană implicată în afacere este Grigore Constandache, care cumpăra telefoane mobile, pe care i le înmâna lui Constantin Mocanu care, la rândul lui, le introducea în Penitenciarul Galaţi, plasându-le lui Lazăr Ştefan.

Odată cu telefoanele mobile, Constantin Mocanu primea în 2010, când a început parteneriatul, şi partea sa din „afacere”, respectiv câte 200 de lei pentru fiecare telefon mobil introdus în penitenciar.

Suma a fost majorată în 2011 la 300 de lei pentru un telefon mobil, motivat de faptul că se înmulţiseră controalele, iar o parte din bani trebuia să ajungă şi la alţi agenţi cu care era de serviciu Constantin Mocanu.

Rudele deţinuţilor plăteau banii 

Introducerea telefoanelor mobile în Penitenciarul Galaţi a ajuns într-o perioadă să se facă practic pe faţă, mai ales după ce Constantin Mocanu fusese repartizat să asigure paza în zona gardului închisorii.

Grigore Constandache îi arunca sacoşa cu bani şi telefoane mobile peste gardul închisorii, iar Constantin Mocanu o prelua fără probleme şi îşi vedea în continuare de treabă.

La rândul lui, Lazăr Ştefan vindea telefoanele mobile în închisoare cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.400 de lei, iar încărcătoarele cu 150 până la 300 de lei.

Banii erau plătiţi de rudele deţinuţilor, în urma verificărilor efectuate de anchetatori reieşind că Grigore Constandache a primit bani prin 39 de mandate on line în perioada 01.10.2010-15.07.2011, ce totalizează aproape 25.000 de lei.

„Munca” lui Constantin Mocanu nu se oprea aici. Acesta îl anunţa pe Lazăr Ştefan când urmau să se facă controale în celula lui, pentru a ascunde telefoanele mobile.

Atât Lazăr Ştefan, cât şi Grigore Constandache şi-au recunoscut faptele în faţa procurorilor. Constantin Mocanu nu a mai fost de găsit după ce a fost pus sub acuzare, bănuindu-se că a fugit în Germania.

1.000 de euro, ”preţul” pentru dreptul la muncă

 Agentul Cristinel Ciprian Butuman a fost prins în flagrant pe când primea 500 de euro de la soţia unei persoane private de libertate, pentru ca acesta din urmă să beneficieze de drept la muncă.

Persoana încarcerată la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi aflase că agentul Cristinel Ciprian Butuman ar avea atribuţii în stabilirea momentului şi a evidenţei deţinuţilor, care pot beneficia de acest drept.

Agentul de penitenciar i-a transmis bărbatului că obţinerea dreptului la muncă în cazul său este complicată, pentru că sunt multe persoane, care vor acest lucru, dar şi pentru că împotriva sa nu fusese încă pronunţată o hotărâre definitivă de condamnare.

Cu toate acestea, Cristinel Ciprian Butuman i-a precizat persoanei private de libertate că o poate ajuta, dar în schimbul a 1.000 de euro.

Dat de gol de către un deţinut

În cele din urmă, bărbatul încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi a fost condamnat definitiv şi a luat legătura, din nou, cu agentul Cristinel Ciprian Butuman, care i-a spus să pregătească 500 de euro, pentru a pune lucrurile în mişcare.

Ce nu ştia agentul de penitenciar este că persoana încarcerată îl reclamase deja la Poliţie, iar când soţia deţinutului i-a înmânat pe 24.02.2015 o bancnotă de 500 de euro la poarta veche a Penitenciarului, oamenii legii îl aşteptau.

De altfel, bancnota de 500 de euro fusese tratată cu praf galben fluorescent, pe care era scris „trafic”. Agentul de penitenciar a negat acuzaţiile şi a susţinut că banii reprezentau, de fapt, un împrumut, scuza clasică, de altfel, în astfel de situaţii.

Cristinel Ciprian Butuman şi-a pus singur piedică, după ce a indicat şi un deţinut, care i-ar fi împrumutat banii. Surpriza a venit când deţinutul cu pricina nu numai că a negat că l-ar fi împrumutat vreodată pe agentul de Penitenciar cu vreo sumă de bani, dar a declarat că ştia şi de faptul că acesta îi ceruse bani persoanei încarcerate pentru a-i obţine dreptul la muncă.

Fostul agent de Penitenciar Cristinel Ciprian Butuman a fost condamnat de Tribunalul Galaţi la un an şi patru luni de închisoare pentru trafic de influenţă, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere.

Decizia a rămas definitivă, după ce nici Cristinel Ciprian Butuman şi nici Parchetul nu au mai atacat-o la instanţa superioară.

Judecătorii i-au interzis lui Cristinel Ciprian Butuman să exercite funcţia de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare pe o perioadă de 2 ani. Instanţa l-a obligat pe bărbat să presteze şi 60 de zile de muncă neremunerată în cadrul Primăriei Galaţi ori a Şcolii Gimnaziale "Constantin Gh. Marinescu" Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite