Viaţa dincolo de gratiile uneia dintre cele mai periculoase închisori din lume: locul unde gardienii nu intră de frica criminalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Feţele şi trupurile clanului Mara Salvatrucha din El Salvador sunt acoperite de tatuaje, mărturie a crimelor comise. Criminali, traficanţi de droguri şi de arme, membrii periculoasei găşti sunt atât de temuţi încât nici măcar poliţiştii puşi să îi păzească nu intră în închisoarea în care sunt prizonieri, transformată în a doua lor casă.

Cel mai temut clan mafiot din El Salvador, Mara Salvatrucha, a băgat spaima chiar şi în gardienii delegaţi cu supravegherea lor, care refuză să intre în închisoarea în care sunt încarceraţi aceştia. Cel puţin 2.500 de membrii delicveţi ai găştii au ajuns, astfel, să îşi conducă micro-societatea de dincolo de gratii, care are propria brutărie, diverse ateliere, un spital şi un centru de dezintoxicare. 

Gardienii şi forţele militare au rămas în exteriorul închisorii de maximă securitate Penas Ciudad Barrios, pentru a se asigura că niciun criminal nu păşeşte dincolo de porţile de fier. Rareori se încumetă să intre pe teritoriul lor, în puşcărie. 

În 2013, fotograful londonez Adam Hinton a primit acces în interiorul penitenciarului, iniţial construit pentru a „găzdui” 800 de deţinuţi. 

image

FOTO Daily Mail

„Pentru cei din cartierele din El Salvador nu există speranţe sau oportunităţi, aşa că singura lor şansă este să facă parte din clanuri. Dacă sunt prinşi de autorităţi, sunt aruncaţi în această închisoare şi uitaţi de lume. Aşa sunt făcuţi să se simtă. Nu fac decât să stea acolo şi să aştepte să treacă timpul”, povesteşte Hinton.

Violenţa dintre clanurile de stradă este în creştere, iar luna trecută în El Salvador s-a înregistrat un număr mai mare de morţi decât cel din timpul războiului civil de 12 ani, încheiat în 1992. Potrivit Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, în luna august au avut loc 911 crime, 52 din acestea petrecute în ziua de 23 august. Din ianuarie până în august s-au înregistrat 4.246 de crime, media fiind de 17,5 crime pe zi.

El Salvador este una din cele mai violente ţări din lume, potrivit statisticilor Naţiunilor Unite, cu o rată de 41,2 crime la 100.000 de locuitori înregistrată în 2012. 

image

FOTO Daily Mail

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite