12 trenuri care tranzitează judeţul Galaţi au avut întârzieri de până la trei ore din cauza grevei lucrătorilor CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza protestului spontan al lucrătorilor de la departamentele "Mişcare" şi "Comercial" din cadrul CFR Galaţi, în această dimineaţă au fost patru trenuri care nu au plecat la timp din staţia CFR Galaţi, la care s-au mai adăugat alte opt, aflate în staţiile Barboşi şi Tecuci. După câteva ore, la ora 11.00, circulaţia feroviară dinspre Galaţi a fost reluată în mod normal.

Călătorii care au venit miercuri dimineaţă în staţia CFR Galaţi au avut toate motivele să fie nemulţumiţi, căci au constatat că toate trenurile au fost oprite între 7,00 şi 11,00 din cauza grevei spontane a lucrătorilor CFR.

Oamenii nu erau supăraţi neapărat pe grevă, considerând că angajaţii CFR au dreptul de a cere să fie plătiţi la un nivel decent, cât mai din cauza faptului că nimeni nu i-a avertizat asupra protestului, oamenii cumpărându-şi bilete pentru trenuri care nu au mai plecat la timp. 

Potrivit dispececeratului CFR,  la ora 11,00 figurau cu întârzieri între 120 şi 180 de minute trenuri precum Galaţi-Ploieşti - Bucureşti Nord, Galaţi-Mărăşeşti sau Galaţi-Buzău-Bucureşti. În total, a fost afectat de grevă parcursul a 12 trenuri care tranzitează judeţul Galaţi.

Daniel Simionescu, vicepreşedintele  Sindicatului„Mişcare Comercial” CFR Galaţi,  a declarat că sindicatul nu are nicio legătură cu greva. „Faptul că salariaţii au reluat lucrul de la ora 11.00 nu este o decizie a sindicatului, întrucât nici mişcarea de protest nu a aparţinut sindicatului, fiind vorba de a o acţiune spontană, a salariaţilor îngrijoraţi de faptul că, astăzi a expirat Contractul Colectiv de Muncă”, a declarat sindicalistul. 

La nivelul Regionalei CFR Galaţi lucrează circa 2.000 de persoane, majoritatea membri de sindicat.

Potrivit unui comunicat de presă al CFR, „Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companie idupă expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă”. 

„Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale  pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, a mai precizat SNCFR.

De asemenea, compania şi-a cerut scuze faţă de pasagerii afectaţi de situaţie şi a atras atenţia salariaţilor că „acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite